Lykkepiller til børn skal væk fra lægerne

Fremover skal læger ikke kunne beslutte, hvorvidt børn og unge skal have lykkepiller, mener politisk flertal

Et flertal i Folketinget vil fratage de praktiserende læger muligheden for at beslutte, hvornår børn og teenagere skal have lykkepiller.

Kun psykiatere må træffe så vigtig en beslutning, foreslår SF. Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti bakker op, skriver metroXpress tirsdag.

- Vi vil sikre, at det kun er psykiatere, der kan starte behandlinger med antidepressiv medicin til børn og unge under 18 år, siger SF's psykiatriordfører, Özlem Cekic.

Hun har bedt sundhedsminister Bertel Haarder (V) om at lave reglerne om på området.

Læs: Lykkepiller øger børns selvmordsrisiko

Rent praktisk vil de praktiserende læger dog stadig kunne give patienten en recept i hånden.

- Men de skal kunne dokumentere, at de har fået rådgivning og supervision af psykiatere. Kompetencen kommer til at ligge hos psykiaterne, siger Özlem Cekic.

Bakkes op
Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, bakker op om forslaget:

- Jeg kan godt bakke op. Og jeg har nu sendt nogle spørgsmål til ministeren om, hvilke konsekvenser det kan få, og hvilke behandlingsmuligheder vi ellers har.

Også hos Socialdemokraterne falder forslaget i god jord:

- Men det er vigtigt for os, at der samtidig kommer flere ressourcer til psykiatrien, så børn og unge får et alternativt tilbud, siger Sophie Hæstorp Andersen, sundhedsordfører for Socialdemokraterne.

Læs: Danske børn under fire år får lykkepiller

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation, Henrik Dibbern, mener ikke, det er klogt, at 'politikerne foreskriver bestemte løsninger i lægefaglige spørgsmål', men siger til metroXpress:

- Jeg har ikke noget problem med sådan en regel. Men vi skal samtidig være sikre på, at vores patienter kan blive vurderet hurtigere hos psykiatere. Og at vi får bedre muligheder for at henvise til samtaleterapi.