For meget kaffe gør dig skør

Fem kopper om dagen får dig til at høre ting, der ikke er der. Ekspert advarer mod de psykose-lignende symptomer

Du skal måske lige tænke dig om en ekstra gang, inden du sætter vand over til dagens femte kop kaffe. (Foto: Colourbox)
Du skal måske lige tænke dig om en ekstra gang, inden du sætter vand over til dagens femte kop kaffe. (Foto: Colourbox)

Hvis du ofte hører lyde, selvom de i virkeligheden ikke er der, så drikker du måske for meget kaffe. Faktisk skal du kun drikke fem kopper om dagen, før din hørelse kan begynde at drille dig. Det viser en ny australsk undersøgelse fra La Trobe University i Melbourne.

Undersøgelsen bygger på et eksperiment udført på 92 frivillige. Deltagerne der havde indtaget en stor mængde koffein troede at lyttede til Bing Crosby, der sang ’White Christmas’. I stedet var det en konstant tone, der hedder ’hvid støj’, der var i lokalet.

- Vi sagde til dem, at der måske var bidder af sangen ’White Christmas’ i den hvide støj, og hvis de kunne høre den, så skulle de trykke på en knap. Men sangen var ikke en del af den hvide støj, så vi fandt ud af, at folk med højt stressniveau og med meget koffein i kroppen troede, at de hørte sangen, siger professoren bag undersøgelsen, Simon Crowe, til Mail Online.

Læs også: Energidrikke øger drukrisiko

Den farlige koffein
Han beskriver koffein som det mest almindelige psykoaktive stof. Altså et stof der påvirker din adfærd. Ifølge professoren er det nemlig slet ikke så ufarligt.

- Kombinationen af koffein og stress øger sandsynligheden for at opleve psykose-lignende symptomer. Man skal være forsigtig med at bruge dette ’sikre’ stof, siger Simon Crowe, der håber at få klarlagt den præcise helbredsrisiko ved for meget kaffe.

Vi danskere drikker i gennemsnit fire kopper kaffe om dagen, eller det der svarer til 240 liter kaffe på et år.