Flere ender på intensiv med influenza

Flere danskere endte på hospitalet i influenzasæsonen 2010/11. Tag imod en vaccine, lyder opfordringen fra SSI

For få danskere lader sig vaccinere mod influenza, og det har medført flere indlæggelser på hospitalets intensivafdelinger. Det viser opgørelsen af influenzasæsonen 2010-2011, som Statens Serum Institut (SSI) netop har offentliggjort.

- Størstedelen af dem, som bliver indlagt på intensivafdelingerne, er i risikogruppen for at få en alvorlig influenza, og har aldrig fået influenzavaccinen, siger overlæge Steffen Glismann fra SSI.

Læs også: Danmark spildte millioner på influenza

De såkaldte risikogrupper tæller blandt andet ældre over 65 år, kronisk syge og gravide.

Den seneste influenzasæson har været mildere end året før, hvor influenza H1N1-pandemien hærgede landet. Alligevel blev 156 patienter indlagt på intensivafdelingerne mod 53 under pandemien.

Læs også: Influenzaen har kostet 22 danskere livet

Ifølge overlæge Steffen Glismann er influenzaen en sygdom, som i mange år har været overset i forhold til, hvor alvorlig den i virkeligheden er.

- Det bliver mere og mere klart, at den faktisk kan forårsage alvorlig sygdom, som i yderste tilfælde kan medføre hospitalsindlæggelse på intensivafdeling og i sidste ende dødsfald, siger han.

567.986 danskere i risikogruppen tog imod det gratis tilbud om at lade sig vaccinere fra 1. oktober til 31. december 2010. Men det svarer kun til 50 procent af dem, som har fået det tilbudt - og er langt under målet på 75 procent.

Læs også: Flere intensivsenge til influenzasyge

- Vi er ikke nået markant over de 50 procent, men at det godt kan lade sig gøre at nå over de 70 procent har for eksempel Holland vist, siger Steffen Glismann.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at nogle af årsagerne til, at mange fravælger vaccinen er, at nogle er nervøse for at blive syge af den, selvom det er en myte, mens mange ældre føler sig så raske, at de ikke kan se behovet for at få vaccinen.

Der er dog også lidt godt nyt fra den senest overståede influenzasæson. Der blev nemlig ikke observeret en generel overdødelighed som følge af influenza.

0 kommentarer
Vis kommentarer