Nikotin skal bekæmpe fedme

Det er muligt at smide de overflødige kilo ved hjælp af nikotin-behandling. Det viser ny forskning fra Yale University

Du kan godt stadig kvitte smøgerne uden at frygte, at fedmen kommer snigende. (Foto: Mads Winther)
Du kan godt stadig kvitte smøgerne uden at frygte, at fedmen kommer snigende. (Foto: Mads Winther)

'Hver gang jeg dropper smøgerne, tager jeg ti kilo på. Så er det vel lige så sundt bare at blive ved med at ryge!'

Det argument klistrer til mange rygere, som deres cigaretlugt gør til tapetet. Men der er måske noget om snakken om, at en smøg om dagen holder kiloene af bagen.

En gruppe forskere fra Yale University i Houston har nemlig fundet ud af, at nikotin kan hjælpe mod fedme. Men uden at det udløser en trang til tobak. Det skriver BBC.

Nu er du mæt
Forskerne har lavet en række forsøg på mus, der viser at nikotin aktiverer visse mæthedsneuroner i hjernen. De sender et signal til kroppen om, at den har fået nok at spise.

Det kan hjælpe overvægtige mennesker med at tabe de overflødige kilo på en sund måde. Det aktiverer nemlig ikke de samme receptorer, som gør dig afhængig af tobak. Derved kan du tabe dig uden at skulle ryge en pakke Prince om dagen.

Det vurderer seniorforsker ved Yale University, Marina Piccioto, der kalder resultaerne gavnlige.

- Forstil dig en nikotinbaseret medicin, der kan aktivere de celler, som gør, at du stopper med at spise, men som samtidig ikke aktiverer behovet for cigaretter og tobak, siger hun og tilføjer:

- Dette tyder på, at det er muligt at få fjernet folks appetit uden at det også aktiverer hjernens belønningcentre.

Uenighed om bivirknigner
Selv om Marina Piccioto generelt ser lyst på den nikotinbasrede medicins fremtid, så mangler bivirkningerne stadig at blive klarlagt. Det kræver flere undersøgelser, der skal vise, om det for eksempel giver forhøjet blodtryk.

- Der er jo nogle grupper, der starter med at ryge for at kontrollere deres vægt. Det er jo tragisk, at folk kan finde på at starte med at ryge. Lige meget hvad grunden er, siger hun.

Amanda Sandford, der er forskningschef i det britiske 'Action on Smoking and Health', mener dog ikke, at verden behøver vente længere på den nye behandlingsform. Ifølge hende er det allerede velkendt, at ren nikotin kan bruges til at fjerne rygeres tobakvaner helt problemfrit.

- Hvis nikotin også kan fjerne fedme, så bliver det et værdifuldt redskab til at klare to af de kritiske sundhedsproblemer, som samfundet har i dag, siger hun.

0 kommentarer
Vis kommentarer