Syge får sværere ved at komme under kniven

Regeringen og regioner vil stoppe væksten i de offentlige udgifter. Det rammer antallet af operationer

Ved nytår blev der indført nye, skrappere retningslinjer for at få en offentligt finansieret operation. (Foto: Polfoto)
Ved nytår blev der indført nye, skrappere retningslinjer for at få en offentligt finansieret operation. (Foto: Polfoto)

Danskere med en række forskellige helbredsskavanker får sværere ved at blive indstillet til en operation end i dag, skriver Berlingske fredag.

Regeringen og regionerne vil nu stramme kravene for at komme under kniven og blive behandlet på det offentliges regning.

Det sker for at undgå unødvendige operationer og bremse væksten i udgifterne til et kraftigt stigende antal indgreb på en stribe områder.

Fedme og ryg
Det fremgår af den netop indgåede aftale mellem regeringen og regionerne om sundhedsvæsenets økonomi i 2012.

Der vil komme nye retningslinjer for at blive henvist til operation på 10-20 nye behandlingsområder i stil med de strammere krav, der for nylig er indført på ryg- og fedmeområdet med et dramatisk fald i antallet af fedmeoperationer til følge.

- Man har set, at der er negative, helbredsmæssige konsekvenser ved overbehandling, siger næstformand i Danske Regioner Carl Holst (V).

- Derfor går vi nu videre ad den vej for at få sat aktiviteten ned på en fagligt forsvarlig måde, tilføjer han.

Nytårskrav
På fedmeområdet skønner privathospitalerne, der står for næsten alle operationer på det felt, at antallet af operationer er faldet med helt op til 80 procent siden årsskiftet.

Ved nytår blev der indført nye, skrappere retningslinjer for at få en offentligt finansieret operation.

Der er også indført strammere retningslinjer for at få en rygoperation.

Allerede sidste år blev det aftalt, at der senere i år vil komme strammere krav til udvalgte knæoperationer og skulderkirurgi, mens yderligere to nye behandlingsområder skal gennemgås.

Ifølge økonomiaftalen er det desuden meningen, at der herefter skal komme udmeldinger om strammere retningslinjer for et nyt behandlingsområde hvert kvartal, skriver Berlingske.

0 kommentarer
Vis kommentarer