Frøhud kan kurere kræft

Det slimede ydre på frøer ser ud til at kunne stoppe og dræbe en kræfttumor. Det viser prisbelønnet forskning fra Belfast

En professor mener, at frøerne kan være med til at helbrede helt op til 70 større sygdomme. (Foto: Jeffsmallwood/Flickr CC)
En professor mener, at frøerne kan være med til at helbrede helt op til 70 større sygdomme. (Foto: Jeffsmallwood/Flickr CC)

Det kan meget vel blive vores små klistrede venner, frøerne, der skal hjælpe os med at finde kuren mod kræft. Britiske forskere har nemlig fundet to proteiner i huden på abefrøer, der kan regulere, hvordan blodkar vokser. Det er formentlig det gennembrud, som lægeverdener har manglet for at kunne passificere kræfttumorer. Det skriver BBC.

Det er forskere fra Queen’s University i Belfast, der står bag opdagelsen. Ifølge Professor Shaw kan kræfttumorer kun vokse til en vis størrelse, før de får brug for blodkar for at vokse ind i tumoren. Blodkarrene leverer nemlig vitale næringsstoffer og ilt til kræfttumoren for at den kan leve.

- Hvis du kan hindre blodkarrene i at vokse, så er sandsynligheden for, at tumoren spreder sig markant mindre, og det vil formentlig slå den ihjel, siger han.

Prisbelønnet forskning
Folkene bag projektet modtog i mandags hovedprisen til ’The Medical Futures Innovation Awards’ i London. Det er nemlig ikke kun kræft, som frøerne ser ud til at kunne komme til livs.

Professor Shaw mener, at det kan føre til at 70 større sygdomme kan blive helbredelige.

- Vi er overbeviste om, at naturen har løsningerne på mange af vores problemer. Så det ville være en skam at have noget i naturen, der potentielt kunne være et vidundermiddel til behandling af kræft uden at gøre alt, hvad der stod i din magt for at få det til at fungere, siger han.

Forskerne fandt samtidig ud af, at sjældne tudseracer har et protein i sig, som omvendt kan stimulere blodkarrene. Det kan af gode grunde ikke hjælpe kræftofre, men derimod patienter, der skal komme sig hurtigere efter operationer og skader.

- Det her har potentialet til at behandle en lang række sygdomme og tilstande, der skal bruge blodkar for at hele hurtigere så som sårheling, organtransplantationer, diabetiske sår og skader forårsaget af blodpropper og hjerteslag, siger professor Shaw.

0 kommentarer
Vis kommentarer