Hårfarve-offer opgiver kamp mod L'Oréal

Jane Pape har ikke mod på at fortsætte retssagen mod verdens største kosmetikkoncern L'Oréal, hvis hårfarveprodukter kan give allergi

Jane Pape kæmpede i Østre Landsret for at få L'Oréal til at vedkende sig ansvaret for allergifremkaldende stoffer i deres hårfarveprodukter. (Polfoto)
Jane Pape kæmpede i Østre Landsret for at få L'Oréal til at vedkende sig ansvaret for allergifremkaldende stoffer i deres hårfarveprodukter. (Polfoto)

Kosmetikgiganten L’Oreal kan nu ånde lettet op. I dag udløber Jane Papes frist for at anke Østre Landsrets dom, der ikke fandt det tilstrækkeligt bevist, at hårfarve gav hende en voldsom allergisk reaktion.

Læs også: L'Oréal frikendes i sag om hårfarve

Efter et samlet forløb på næsten ti år med juridisk tovtrækkeri og vedvarende allergi vælger Jane Pape at droppe den pricinpielle sag.

- Det har været et langt forløb. Når sagen tabes ved landsretten er det klart, at det skal overvejes nøje, om belastningen ved at føre sagen videre kan stå mål med sandsynligheden for at vinde i Højesteret, siger afdelingschef i Forbrugerrådet, Vagn Jelsøe, til ekstrabladet.dk.

Han forstår godt hendes beslutning om ikke at anke sagen. Gennem Forbrugerrådet fik Jane Pape fri proces på grund af sagens principielle karakter.

Læs også: Professor kræver forbud mod hårfarve

Der er ikke noget ulovligt i den kemiske coctail der skal til for at farve håret, men for hver hårfarvning løber forbrugerne en stor risiko for at blive varigt overfølsomme.

- Tvivlen om et produkts sikkerhed bør altid komme forbrugeren til gode, og derfor bør stofferne fjernes fra markedet, siger ekstern lektor i forbrugerret ved Aarhus Universitet, Sonny Kristoffersen, til ekstrabladet.dk.

Han mener ikke, at løsningen skal findes ved domstolen, men derimod fra politisk hold. Allerede nu advarer Folketingets miljøudvalg, Astma-Allergi Danmark, Miljøstyrelsen, Forbrugerrådet, Kosmetikrådet og Videnscenter for Allergi kraftigt mod stofferne i hårfarve.

Læs også: Hårfarve-offer i retten mod L'Oréal

- Produkter skal være sikre at bruge, og der er en risiko forbundet med hårfarve. Et forbud er ikke vejen frem, men der skal stilles større sikkerhedskrav til hårfarveprodukterne, siger afdelingschef i Forbrugerrådet Vagn Jelsøe.

Forbrugerrådet og Jane Pape har arbejdet tæt sammen i forbindelse med retssagen, og trods den veldokumenterede sammenhæng mellem centrale stoffer i permanent hårfarvning og allergiske reaktioner, var det ikke nok for Østre Landsret.

Læs også: L'Oréal-dom skuffer professor

- Vi går kun ind i sager, vi mener, vi har mulighed for at vinde. Det er en ærgerlig dom, men diskussionen om hårfarve og de uomtvistelige allergiproblemer er ikke slut, siger Vagn Jelsøe.

Det er stofferne PPD og PTD, der er kraftigt allergifremkaldende. Stofferne bruges i permanente hårfarver og ofte også i farvning af tekstiler. Kemikalierne er nødvendige for at åbne hårstråene, så farven kan trænge ind.

Er du først blevet allergisk overfor hårfarvning, kan du også risikere at reagere på tøj. Gummi, der er farvet sort, kan også give problemer. Der er også kendt krydsallergi til visse former for lokalbedøvende midler.

Jo mørkere den ønskede hårfarve er, jo mere PPD eller PTD er der i produktet.

Der må maksimalt være to procent PPD eller PTD i hårfarvning. Allergiske reaktioner kan komme selv ved et indhold på 0,005 procent.

Kilde: Videnscenter for Allergi

Fakta om hårfarvesagen

- Jane Pape skrev i 2001 til O’real for at få hjælp efter det alvorlige allergianfald, som havde ramt hende, da hun havde farvet håret mørkt med L’Oréal Excellence Creme.

- L’Oreal tilbød Jane Pape 5.000 kr. i erstatning mod, at hun ikke ville forfølge sagen yderligere.

- Efterfølgende anlagde Forbrugerrådet i september 2006 retssag mod L'Oréal på baggrund af sagen.

- Procesbevillingsnævnet gav fri proces grundet sagens stærkt principielle karakter.

- Gennem talrige spørgsmål til sag og procedurer har L'Oréal forhalet sagen gennem fem år, men nu er retssagen endelig i gang ved Østre Landsret og pr. 7. juni 2011 afsluttet.

Kilde: Forbrugerrådet

0 kommentarer
Vis kommentarer