Bloddonorer lever længere

Dødeligheden blandt bloddonorer er nedsat med hele 30 procent, viser en skandinavisk undersøgelse

En skandinavisk undersøgelse viser, at du som bloddonor vil leve længere end andre landsmænd. Årsagen, den er læger og biologer på Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet nu igang med at finde, oplyser DR Østjylland.

Læs også: Unge mænd frygter stadig nålen

Læge Christian Erikstrup fra Aarhus Universitetshospital har, sammen med en lægekollega fra Rigshospitalet, søsat et omfattende nationalt studie som skal kortlægge hvorfor bloddonorer herhjemme har en dødelighed som er nedsat med hele 30 procent:

- Det er sandsynligt at det hænger sammen med, at bloddonorer har overskud til at møde op i blodbanken og donere blod. Derudover udfylder alle donorer et spørgeskema, hvor de blandt andet skal skrive, om de føler sig sunde og raske, forklarer Christian Erikstrup til DR Østjylland.

Læs også: Danskerne lader blodet flyde

Forskningsprojektet, som på nuværende tidspunkt har 36.000 deltagere fra Region Midtjylland og Hovedstaden, vil også undersøge om selve tapningen har betydning for bloddonorernes gode odds for at blive gamle:

-Som udgangspunkt tror vi, at årsagen til den længere levetid blandt bloddonorerne skyldes, at de er en udvalgt skare og at det derfor ikke skyldes selve tapningen, siger Christian Erikstrup til DR Østjylland.

Fakta om bloddonation

I Danmark er der ca. 230.000 bloddonorer, som alle er med til at sikre en sund og sikker blodforsyning til hospitalerne og dermed de mange tusinde mennesker, som hvert år er afhængige af donorblod for at overleve.

Men desværre må blodbankerne også sige farvel til mellem 25- og 30.000 donorer om året hovedsageligt på grund af alder eller sygdom. Derfor er der hele tiden brug for nyt blod.

Du kan tilmelde dig hvis du:

  • er mellem 17 og 67 år*
  • er sund og rask
  • vejer mindst 50 kg
  • * Man kan kun tilmelde sig som helt ny donor, indtil man fylder 60 år. I
  • Danmark bliver hver en dråbe af vores donorblod anvendt - så der er brug for nye donorer og for alle blodtyper
0 kommentarer
Vis kommentarer