Farlig brug af antibiotika

Danskerne får i stigende grad antibiotika, og det kan skabe multiresistente bakterier

Det er ligegyldigt, hvor meget antibiotika du personlig har fået, hvis en multireistent bakterie først går til angreb. (Arkivfoto: Polfoto)
Det er ligegyldigt, hvor meget antibiotika du personlig har fået, hvis en multireistent bakterie først går til angreb. (Arkivfoto: Polfoto)

På trods af en indsats gennem flere år er stigningen i brugen af den såkaldte bredspektrede antibiotika fortsat. Og det kan medføre, at vi ender med at stå med sygdomme, som vi ikke kan behandle, fordi bakterierne opbygger en modstandskraft over for antibiotika.

Læs også: Smitsom bakterie brudt ud på hospital

Myndighederne har i flere år forsøgt at nedsætte forbruget, men alligevel steg brugen af den mest almindelige type af bredspektret penicillin med 45 procent alene fra 2009 til 2010.

- Noget af stigningen kan forklares ved, at vi bliver flere ældre i vores samfund, og at der kommer flere kronisk syge. Når det så er sagt, så er stigningen for stor, siger Tove Rønne, der er Sundhedsstyrelsens repræsentant i Det Nationale Antibiotikaråd, som blev nedsat i november 2010.

Læs også: Frygt for ny superbakterie

I alt er brugen af den antibiotika, som virker overfor flere forskellige bakterier, i de seneste ti år steget med 42,9 procent.

I Antibiotikarådet er man derfor i gang med at overveje, hvordan man kan få vendt udviklingen og få lægerne til at udskrive mindre af den bredspektrede antibiotika.

- Vi arbejder hen mod, at man kun bruger antibiotika, der hvor det er nødvendigt. Og der er jo i virkeligheden en lang række tilstande, hvor antibiotika ikke virker, og hvor sygdommen går over ganske hurtigt af sig selv, fortæller Tove Rønne.

Læs også: Din flæskesteg er pumpet med medicin

Og der skal reageres nu. Den fortsatte stigning kan blive et problem for behandlingen af sygdomme, som i dag betragtes som helt banale.

- Der kan jo ske det, at der er infektioner, som vi ikke kan behandle, fordi der simpelthen ikke er antibiotika at behandle med, og det kan jo i sidste ende betyde at patienterne dør, advarer Tove Rønne.

Læs også: Vi tager for meget antibiotika

0 kommentarer
Vis kommentarer