Medicinen drukner i advarsler

De lange indlægssedler gør medicinen uoverskuelig for læger og patienter. Det erkender Lægemiddelstyrelsen, der dog er i et stort dilemma

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)
Følg Sundhed

Kvalme, diaré og udslæt. Bivirkninger er der nok af næsten ligegyldigt, hvilken type medicin du indtager.

I følge en ny amerikansk undersøgelse er der faktisk 70 bivirkninger og mulige medicineringsfejl per lægemiddel. Det har forskere fra Regenstrief Institute og the Indiana University School of Medicine konkluderet efter at have tygget sig igennem 5602 forskellige typer medicin på det amerikanske marked. Det skriver Dagens Medicin.

Indlægssedlerne er faktisk blevet så tykke, at det bliver et problem for de veluddannede læger.

- Alle disse bivirkninger kan virke overvældende for lægerne, som skal afveje fordele og ulemper, når de udskriver medicin, siger Jon Duke til det amerikanske nyhedsmedie Medical News Today.

Også i Danmark
Tendensen til hæfte-tykke indlægssedler kender man godt hos Lægemiddelstyrelsen, der står for at godkende medicinal produkter og indlægssedler. Her oplever man nemlig også lægernes frustration over de komplicerede sedler.

- Det er bestemt noget, som vi er opmærksomme på. Vi ved, at det er en kilde til irritation hos især læger. For de har svært ved at anbefale den rigtige medicin til deres patienter, siger Steffen Thirstrup, der er overlæge i Lægemiddelstyrelsens godkendelse til ekstrabladet.dk

Stort dilemma
Men selvom Lægemiddelstyrelsen godt kender til utilfredsheden, så har de meget svært ved at gøre noget ved dem. De kan faktisk kun sørge for, at sproget er let at forstå.

- Det er jo et stort dilemma for os. For på den ene side ved vi godt, at folk ikke læser det, hvis der står for meget. Så drukner de i information. Men samtidig kan vi jo heller ikke undlade at skrive en bivirkning. Så ender det ligesom med lykkepillerne og gravide, siger Steffen Thirstrup.

Det er nemlig også i høj grad forbrugernes egen lyst til at vide mere om de produkter, der ryger i kurven, som gør, at indlægssedlerne bliver så lange.

- Varefakta er jo noget forbrugerne efterspørger. De vil vide, hvad de køber. Men det når jo formentlig et mæthedspunkt på et tidspunkt, siger han til ekstrabladet.dk

Lægemiddelstyrelsen: Ingen kommentar

Ekstra Bladet forelagde i går eftermiddags Lægemiddelstyrelsen kritikken af, at man ventede med at advare om alvorlige bivirkninger af lykkepiller hos gravide.

Sent i aftes svarede Styrelsens kommunikationschef, at det ikke var muligt at få en kommentar fra eksperter, der kendte til sagen.

Ekstra Bladet ville ellers blandt andet gerne have svar på:

– Hvorfor man venter et år med at advare lægerne?

– Hvor mange nye indberetninger om bivirkninger, der er kommet siden den seneste status 7. marts i år?

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.