Læger giver lykkepiller som nødløsning

Danskere spiser masser af antidepressiv medicin, men det hjælper ikke særligt mange. Flere har brug for terapi, men det er for dyrt

Hundredtusinder af danskere tager antidepressiv medicin, selvom det sjældent er nogen optimal behandling mod hverken angst eller depression.

Derimod skyldes det enorme forbrug, at lægerne ofte ikke har mulighed for at tilbyde patienterne den samtaleterapi, som de i virkeligheden har brug for. Det fortæller formanden for Lægeforeningen, Henrik Dibbern, til metroXpress.

- Antidepressiv medicin er ofte noget, vi giver som en slags nødløsning. Medicinen i sig selv hjælper ikke særlig mange, hvis man ser bort fra placeboeffekten, fortæller han.

- Ideelt set skulle vi give kvalificeret samtaleterapi til en meget stor del af patienterne med angst eller depression, men det har vi ikke ressourcer til, forklarer Henrik Dibbern.

Har ikke høj effekt
Professor Esben Hougaard, der forsker i angst og depression ved Aarhus Universitet, bakker synspunktet op.

- Antidepressiv medicin kan have stor virkning i meget alvorlige tilfælde. Men generelt har medicinen ikke nogen særlig høj effekt, ud over placeboeffekten, siger han.

- Derimod har vi dokumentation for, at 10-20 sessioner med kognitiv terapi kan gøre næsten halvdelen af patienterne fri for angst eller depression, tilføjer professoren.

Danskere med angst eller depression kan lige nu få offentlig støtte til psykologregningen, hvis de falder inden for nogle specifikke aldersgrupper.

Sidste år viste en rundringning til partierne i Folketinget et bredt flertal for at få disse aldersgrænser udvidet. Det er endnu ikke sket. Folketinget afsatte dog penge til at evaluere den nuværende psykolog-ordning sidste år, skriver metroXpress.

462.000 danskere tog antidepressiv medicin i 2010, viser tal fra Lægemiddelstyrelsen.