Lægeklinik vil hjælpe illegale indvandrere

En ny lægeklinik vil hjælpe illegale indvandrere med at få behandling uden om myndighederne

Illegale indvandrere, som lever under jorden, har stor chance for at blive sendt hjem, hvis de opsøger behandling på et dansk hospital, men de har et menneskeligt krav på at få hjælp, mener flere danske organisationer.

Det skriver Berlingske lørdag.

Dansk Røde Kors, Lægeforeningen og Dansk Flygtningehjælp har taget sagen i egen hånd og 1. august åbner de en privat læge- og sundhedsklinik i København, hvor illegale indvandrere kan få hjælp gratis og uden om myndighederne.

Og allerede nu har op imod 80 frivillige læger, speciallæger, tandlæger, jordemødre og sygeplejersker meldt sig som frivillig arbejdskraft på klinikken.

- Det er et underjordisk netværk, der bliver overjordisk, sammenfatter Michala Clante Bendixen, talskvinde for Komitéen Flygtninge Under Jorden.

Peter Skaarup, Dansk Folkepartis rets- og integrationsordfører, kalder initiativet både speget og problematisk.

- Klinikken bryder med det grundlæggende princip, at man skal have opholdstilladelse for at være i Danmark. Den giver hjælp, som de personer ikke er berettiget til og sender det signal, at det er i orden at leve her illegalt, siger han.

- Omvendt anerkender jeg også, at de mennesker er i en udsat position, siger Peter Skaarup, som vil opfordre politiet til at gå ind i sagen og eventuelt overvåge klinikken.

Samtidig vil han nu bede integrationsministeren redegøre for, om klinikken overhovedet er lovlig.

Jens Vedsted-Hansen, juraprofessor på Aarhus Universitet, afviser dog, at klinikken kolliderer med loven.

- Jeg mener ikke, at der er nogen konflikt mellem lægeløftet og udlændingeloven. Umiddelbart er det ikke min vurdering, at lægehjælp og lignende sundhedsydelser i sig selv indebærer en overtrædelse, siger han.

Forskellige rapporter anslår mellem 1.000 og 5.000 illegale indvandrere i landet. Hovedgrupperne er afviste asylansøgere, personer der har fået afslag på familiesammenføring i Danmark og prostituerede.

0 kommentarer
Vis kommentarer