Rygproblemer koster landet 17 milliarder

Hvert år bruger samfundet 17 milliarder kroner på følgerne af danskernes rygproblemer.

Av, min ryg. 35 pct. af danskerne har enten en egentlig rygsygdom eller rygsmerter, og Institut for Folkesundhed (SIF) har for første gang opgjort prisen for ondt i ryggen til mindst 17 milliarder kroner om året for det danske samfund.

Det skriver Jyllands-Posten lørdag.

Ondt i ryggen er en af de mest smertefulde og begrænsende sygdomme, der findes, og samtidig er rygpatienter en overset gruppe i sundhedssystemet.

Når al den smerte og elendighed samtidig er en stor økonomisk belastning for samfundet, bør det lede til en mere bevidst og sammenhængende indsats for disse mennesker, siger direktør Lene Witte, direktør i Gigtforeningen, som har bestilt undersøgelsen.

Prisen på 17 milliarder kroner dækker udgifterne til lægebehandling, sygedagpenge og førtidspension til de syge. Oven i kommer endnu flere udgifter til behandling uden for sygehusene og håndkøbsmedicin, fortæller forskningsleder Knud Juel fra SIF.

- Hovedbudskabet må være, at det er rigtig dyrt at have ondt i ryggen. Vi har sammenlignet danskere med ryg-gener med danskere, som ikke har, og det viser sig, at ryglidelser er meget omkostningsfulde, fastslår han.

Selv om overlæge med speciale i rygsygdomme på Vendsyssel Sygehus Claus Rasmussen ikke stiller spørgsmålstegn ved rygpatienternes smerter og lidelser, så har han også en anden forklaring på milliardudgifterne.

- Mennesker har altid haft ondt i ryggen, men i de seneste 30 år er udgifterne vel steget med 5.000 pct. Og det er ikke, fordi folk bliver mere syge. Der er sket en kulturel forstærkning af det at have ondt i ryggen, siger han.

- Det er blevet til et lægeligt problem, som kræver teknologi, dyr behandling og kostbare overførselsindkomster. Tidligere var det et livsvilkår.

0 kommentarer
Vis kommentarer