Læger vil kunne tvangsbehandle demente

Læger føler sig presset til at bryde loven, når de behandler demente patienter, som ikke vil give samtykke til nødvendig behandling. En lovændring efterlyses

Læger føler sig presset til at bryde loven for at hjælpe demente patienter, som ikke vil samtykke til behandling. (Foto: Colourbox)
Læger føler sig presset til at bryde loven for at hjælpe demente patienter, som ikke vil samtykke til behandling. (Foto: Colourbox)

Danske læger føler fanget imellem deres lægeløfte om at hjælpe patienten og lovgivningen, som siger, at de ikke må tvangsbehandle for eksempel demente patienter.

Hvor psykisk sygdom kan behandles under tvang, så gælder det samme ikke for fysiske sygdomme, medmindre tilstanden er akut. Det giver ofte anledning til problemer, skriver Dagens Medicin.

- Hvis f.eks. en dement nægter at få lagt urinvejskateter, så kan personalet først gøre noget, hvis blæren sprænges. De synes, de bryder deres pligt til at hjælpe, hvis de ikke – med tvang – kan give dem kateter, før blæren sprænges. Dilemmaet er altså, at personalet enten må se patienten lide eller gøre noget ulovligt, siger tilsynschef i Sundhedsstyrelsen, Anne Mette Dons, til Dagens Medicin.

Problem opstår hver uge
Sundhedsstyrelsen bliver mindst en gang om ugen kontaktet af læger eller andet sundhedspersonale, som står midt i problemstillingen med en patient, som ikke vil give samtykke til en åbenlyst nødvendig medicinsk behandling.

Ifølge Dagens Medicin har Sundhedsstyrelsen flere gange kontaktet Sundhedsministeriet for at påpege problemet. Ifølge Anne Mette Dons, tilsynschef i Sundhedsstyrelsen, er der et klokkeklart problem i, at der i somatikken ikke er mulighed for at bruge tvang.

- Beslutningen er politikernes, men vi kan konstatere, at vi ser et problem, og at vi ofte bliver spurgt til råds. Vi siger selvfølgelig, at behandling ikke må udføres, når patienten modsætter sig. Det vil kræve en lovændring, hvis sundhedspersonalet i visse tilfælde — hvor det er nødvendigt for patientens helbred — kan bruge tvang, siger Anne Mette Dons.

I Norge ændrede man i 2009 lovgivningen, så der nu er mulighed for at bruge tvang til behandling af fysiske sygdomme.

Den danske sundhedsminister Bertel Haarder har bedt Det Etiske Råd om at behandle problemet, med henblik på at undersøge, om lovgivningen kan ændres.

0 kommentarer
Vis kommentarer