Bacillens tur fra tarm til agurk

Den dødbringende colibakterie VTEC stammer fra afføring, og den kan være havnet på agurken på flere måder

Den dødbringende VTEC-bakterie på spanske agurker stammer fra indersiden af tarmsystemet på både folk og fæ. (Foto: Colourbox)
Den dødbringende VTEC-bakterie på spanske agurker stammer fra indersiden af tarmsystemet på både folk og fæ. (Foto: Colourbox)

De spanske og tyske sundhedsmyndigheder arbejder på højtryk for at løse forureningsgåden om de inficerede agurker.

Colibakterierne af typen VTEC, der lige nu hærger Europa og i sær Tyskland, er en type bakterie, der typisk er knyttet til kvæg.

Læs også: Sådan undgår du den farlige tarmbakterie

- Med VTEC er der tale om fækal forurening, hvilket vil sige, at det kommer fra bæ af en slags, siger fødevareberedskabschef i Fødevarestyrelsen Kim Vandrup Sigsgaard til ekstrabladet.dk.

- Vi kender ikke den konkrete årsag, men det kunne i teorien være sket med gødning, der har været inficeret. Vandingsvand kan også være blevet forurenet af gødning, og derefter spredt udover grøntsagerne, uddyber Kim Vandrup Sigsgaard.

Læs også: Derfor rammer tarmbacillen kvinder

De spanske agurkeproducenter mener, at forureningen er hændt under transporten til Tyskland, mens de tyske grossister afviser tanken.

Men VTEC kan også komme fra mennesker. Huller i et kloaksystem eller vandboringer kan i princippet også have forårsaget de mange sygdomstilfælde, der nu ligger på langt over 1000 syd for grænsen. Dødstallet i Tyskland løb i weekenden op på 10 personer.

Derfor fraråder Fødevarestyrelsen indtil videre at spise rå spanske agurker, tomater, agurker og bladsalat fra Tyskland.

Læs også: Tarmbakterier går i flere danske nyrer

Og det er ikke nok hverken at skrælle eller skylle de inficerede agurker.

- Præcis denne bakterie kan også vandre helt ind i agurken, og derfor er det ikke nok at fjerne skrællen, siger Kim Vandrup Sigsgaard til ekstrabladet.dk.

Hvis en inficeret agurk har været i voldsom nærkontakt med andre fødevarer, kan den i teorien også forurene andet i køleskabet. Men der er altså ingen grund til at tømme hele køleren i skraldespanden.