EU sætter alt ind i jagten på agurkesmitte

Fødevareministeren vil sammen med sine kolleger i EU sætte alt ind på at finde smittekilden til VTEC-bakterie.

Den farlige bakterie fra agurker vækker stor bekymring blandt EU's fødevare- og landbrugsministre. På et uformelt møde i Ungarn er ministrene blevet enige om, at det har aller højeste prioritet at finde årsagen til problemet med den såkaldte VTEC-bakterie.

- Det her er en ganske uholdbar situation. Vi er enige om, at alle skal gøre deres yderste for at finde kilden, og vi skal have fuldstændig gennemsigtighed hos hinanden om alle oplysninger, der måtte være, siger fødevareminister Henrik Høegh (V).

- Vi skal finde ud af, hvor denne her smitte kommer fra. Er det ude ved producenten, er det på en terminal eller er det under forarbejdningen i restaurationskøkkenet, siger han.

Flere lande kommer nu med nødråb til EU, fordi situationen er 'yderst alvorlig' for landbrugssektoren, siger den spanske landbrugsminister, Rosa Aguilar, der mener, at EU skal tilbyde de europæiske grøntsagsproducenter økonomisk hjælp.

- Vi bliver nødt til at se det som et fælles problem og bede om kompensation ikke kun for spanske producenter, men for alle europæiske producenter, som er berørt af situationen, siger Aguilar.

Holland, som ud over Spanien er et af de lande, der mistænkes for at være smittekilde til det farlige udbrud, kalder også på EU's hjælp.

Hollandske grøntsagsproducenter har denne uge oplevet et dramatisk fald i eksporten til Tyskland og vil have EU til at kompensere for det.

- Dette kan gøres for eksempel ved hjælp af en europæisk forordning om grøntsager og frugt, som på kort sigt kan levere støtte på maksimalt 10 millioner euro, lyder det fra det hollandske landbrugsministerium.

I EU-Kommissionen har man dog endnu ikke modtaget nogen konkret forespørgsel om økonomisk hjælp, oplyser en talsmand.

Tyskland og kommissionen er ligeledes blevet kritiseret for at skyde skylden på spanske agurker uden at have tilstrækkelig pålidelig data for det. Men den påstand afvises af kommissionen.

- Ingen skyder skylden på nogen, men alle arbejder på højtryk for at identificere smittekilden, så truslen mod den offentlige sundhed og de økonomiske konsekvenser kan minimeres, siger en talsmand.