Sådan undgår du den farlige tarmbakterie

Læs her, hvad du kan gøre for at undgå tarmbakterien, som har dræbt tre personer i Tyskland og gjort syv danskere syge

God køkkenhygiejne er nøgleordet, hvis man skal undgå at blive inficeret med sygdomsbakterier, som kan være havnet i madvarer. (Foto: Colourbox)
God køkkenhygiejne er nøgleordet, hvis man skal undgå at blive inficeret med sygdomsbakterier, som kan være havnet i madvarer. (Foto: Colourbox)

Mindst syv danskere er foreløbig blevet smittet med den farlige tarmbakterie VTEC, som hærger i Nordtyskland, og foreløbig har kostet tre tyskere livet.

Bakterien har smittet igennem rå grønsager, og Fødevarestyrelsen advarer danskerne imod at spise rå tomater, agurker og salat fra Nordtyskland, samt agurker fra Spanien, da man mener, disse kan være kilde til smitten. Også Hollandske agurker er kommet under lup.

Danskere smittet i Tyskland
Ifølge Statens Serum Institut er de danskere, som er smittet med VTEC-bakterien, alle blevet smittet i Tyskland, ikke Danmark.

To danske virksomheder på Djursland har importeret spanske agurker, hvor der er påvist smitte med den farlige VTEC-bakterie. For at være på den sikre side har både Coop og Dansk Supermarket trukket spanske agurker fra butikkerne, og firmaet Aarstiderne anbefaler, at forbrugerne smider agurkerne fra deres frugtkasse ud.

Smitte med VTEC-bakterien kan føre til livstruende sygdom, der udover blodig diarre kan give nyresvigt og blødninger.

Hvad kan du gøre?
Ud over at holde dig fra spanske og tyske grøntsager, er der en række forholdsregler, du kan tage for at undgå at blive smittet med VTEC - eller andre ubehagelige bakterier, der kan have forurenet dine fødevarer.

Kodeordet er god hygiejne, som sikrer, at bakterien ikke kommer ind i kroppen.

Følg disse råd:

- Vask regelmæssigt hænder. Særligt inden du forbereder mad.

- Vask grøntsager. Skyl altid frugt og grøntsager, inden du spiser dem rå.

- Rengør grundigt. Vær omhyggelig med vask af skærebræt og knive.

- Tilbered separat. Adskil altid skærebræt og knive til kød og grøntsager.

- Slå bakterier ihjel. VTEC bakterier dræbes ved omkring 70 grader. Kog derfor grøntsager ved 70 grader eller mere i mindst 10 minutter.

- Opkog. Giv babymajs, sukkerærter og andre snackgrøntsager et kort opkog, før du spiser dem.

- Undgå upasteuriserede mejeriprodukter og opbevar altid letfordærvelige fødevarer i køleskabet.

- Hvis du har haft kontakt med kvæg eller andre drøvtyggere, skal du efterfølgende vaske hænderne grundigt.

- Har du symptomer som blodig diarré eller voldsomme mavesmerter, skal du kontakte din læge omgående, lyder rådet fra Statens Serum Institut.

- Bakterien kan ud over at smitte gennem fødevarer også smitte fra person til person eller via drikke- og badevand.

Kilde: Robert-Koch-Institut (www.rki.de) og Bundesinstitut für Risikobewertung (BFR)

Sådan genkender du den farlige tarmsygdom

Her kan du se, hvad du skal være opmærksom på:

* Symptomer: Akut maveinfektion, ofte med svære mavesmerter. Hos cirka en tredjedel ses frisk blod i afføringen. Svære tilfælde kan resultere i nyresvigt, der er livstruende. Specielt børn med VTEC-infektion er i risiko for dette. Svær sygdom er ofte ledsaget af påvirkning af centralnervesystemet. På grund af den risiko betragter sundhedsmyndighederne VTEC med særlig alvor.

* Forekomst: VTEC er den mest almindelige årsag til akut nyresvigt hos børn under 15 år.

* Smitteveje: Sygdommen smitter fra person til person eller via drikke- og badevand. Smitten kan også foregå gennem fødevarer for eksempel i køleskabet, som er blevet forurenet med afføring fra dyr eller mennesker. Bakterien findes først og fremmest i raske drøvtyggere.

* Behandling: Man skal undgå at blive behandlet med antibiotika eller tarmstoppende midler (som eksempelvis Imodium), da det kan forøge risikoen for akut nyresvigt hos børn.

Kilde: Statens Serum Institut.