Annonce:
Annonce:

Overhørte advarsler om babydød og misdannelser

Landets læger blev ikke i tide advaret om konsekvenserne ved at give lykkepiller til gravide

Christoffer blev kun 11 dage gammel, inden han døde. Han blev forgiftet af det stof, som var i hans mors lykkepiller. (Foto: Privatfoto)
Christoffer blev kun 11 dage gammel, inden han døde. Han blev forgiftet af det stof, som var i hans mors lykkepiller. (Foto: Privatfoto)
Annonce:
Følg Sundhed

Den kun 11 dage gamle dreng Christoffer døde tilbage i 2008, fordi hans mor, Heidi Skov, spiste lykkepiller mod depression. Lykkepillerne blev udskrevet af hendes egen læge, der forholdt sig til Lægemiddelstyrelsens anbefalinger, og herfra lød der ingen advarsler mod eller forbehold over for at udskrive lykkepiller til gravide.

Men Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at Lægemiddelstyrelsen i omkring et år kendte til, at gravide på lykkepiller risikerede døde børn, misdannelser eller andre alvorlige bivirkninger. Alligevel blev landets læger ikke advaret og fortsatte derfor uden forbehold med at skrive lykkepillerne ud til gravide.

Kender du eksempler på gravide, der har taget lykkepiller? Kontakt Ekstra Bladet på 1224@eb.dk eller sms til 1224 (koster alm. sms-takst)

Annonce:

Det undrer professor Ebba Holme Hansen, der stod bag undersøgelsen fra juni 2010 ,som konkluderede, at der herhjemme havde været over 48 indberetninger om alvorlige bivirkninger herunder misdannelser, fosterdød og to tilfælde af dødsfald hos spædbørn.

Læs også: Lykkepiller skyld i flere døde babyer

Men lægemiddelstyrelsen foretog sig intet. Først i marts måned i år nåede budskabet om de danske dødsfald og alvorlige bivirkninger ud til landets læger, og der var tallet steget til samlet 51 indberetninger - herunder 12 tilfælde af abort og fosterdød samt fire dødsfald hos spædbørn.

Læs meget mere pm Christoffers skæbne i Ekstra Bladet i dag - køb eBladet her til højre!

– Lægemiddelstyrelsen har vidst, at der var kommet de her rapporter i sommeren 2010. Men de har åbenbart ikke ment, at det var alvorligt nok til at reagere. Derfor kom der ingen ændringer på produkternes indlægssedler og på medicin.dk, som lægerne bruger. Det er kritisabelt, siger Ebba Holme Hansen.

Læs også: Lykkepiller kan dræbe spædbørn

Annonce:

De 51 nuværende indberetninger om alvorlige bivirkninger er tilmed lavt sat, vurderer Ebba Holme Hansen.

Dødsfald og alvorlige bivirkninger ved lykkepiller til gravide har ikke været kommunikeret hurtigt nok til lægerne. Det erkender professor Court Pedersen, der er ansvarshavende redaktør på lægernes primære opslagsværk i forhold til medicin og bivirkninger.

– Dødsfaldene har vi først hørt om for få måneder siden. Derefter er det måske gået for langsomt. Men de nye opdateringer kommer en af dagene.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Anders Fogh havde næsegrus beundring for kommunist-Kina
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: