Hudkræft dræber flere og flere

Hver uge dør mere end fem danskere af hudkræft. Enten af modermærkekræft eller almindelig hudkræft

Solferier og brugen af solarier medvirker til stigningen i antallet af danskere med kræft i huden. (Foto: Colourbox)
Solferier og brugen af solarier medvirker til stigningen i antallet af danskere med kræft i huden. (Foto: Colourbox)

280 mennesker dør hvert år af kræft enten i et modermærke eller af almindelig hudkræft. Og tallet er stærkt stigende.

- Vi har et massivt problem, siger Anja Philip, projektchef hos Kræftens Bekæmpelse

Læs også: Er det sundt at tage solbad i et drivhus?

På 20 år er antallet af hudkræfttilfælde fordoblet, og sygdommen rammer nu op mod 10.000 danskere hvert år.

- Vi har et massivt problem. Rigtigt mange får kræft i huden nu. Selv om mange kan behandles for det, mister vi unødig mange liv, siger Anja Philip, som leder en solkampagne, organisationen kører i samarbejde med TrygFonden.

Hovedårsagen er, at danskerne opholder sig mere i solen uden at være tilstrækkeligt beskyttet mod dens skadelige UV-stråling. Også solferier og brugen af solarier medvirker til stigningen.

Læs også: Påskesolen er ekstra farlig i år

Det er en af konklusionerne efter den første internationale konference om forebyggelse af UV-stråling og hudkræft, som netop er afholdt i København.

Selv om danskerne smører sig selv og deres børn ind i solcreme som aldrig før, så får de samlet set alt for meget af solens skadelige ultraviolette lys - UV-strålerne.

Især de voksne. Meget af strålingen skyldes, at man glemmer at søge skygge, klæde sig bedre på og bruge solcreme, når solens stråler er værst.

Cirka 80 procent af de værste forbrændinger af hudens celler får danskerne typisk i de varmeste og mest solrige 14 dage i sommerhalvåret, hvor mange går let påklædt.

Læs også: Solcremebrugere bliver oftest skoldet

- Er man ude mere end et kvarter midt på dagen om sommeren, er beskyttelse nødvendig, påpeger Anja Philip.

De solhungrende danskere får også en stor dosis forbrændinger og skadelig sol, når de tager på ferie i syden. Her er UV-strålingen ofte meget kraftig, siger professor og hudlæge ved Bispebjerg Hospital Hans Christian Wulf.

- Tager man en uge sydpå om vinteren og to uger om sommeren, svarer solmængden, man udsættes for, henholdsvis til 15 og 25 procent af den samlede dosis på et år. Det har betydning, siger han.

Fakta om solbeskyttelse

- For meget sol på ubeskyttet hud øger risikoen for at få kræft i huden betydeligt. Derfor er det korte råd: søg skygge, brug tøj og hat - og solcreme, dér hvor tøjet ikke dækker.

- Når UV-indekset er 3 eller mere bør man beskytte sig i solen. I Danmark er det typisk mellem klokken 12 og 15 fra april til september.

- Beskytter man sig med solcreme, der ikke kan give 100 procents beskyttelse, anbefales vandfast solcreme faktor 15.

- Faktor 15 er god for de fleste danskere uanset alder, når man er i Danmark. Hvis man har meget sart eller lys hud eller rejser i lande tættere på Ækvator, skal man bruge højere faktor end 15.

- Faktoren er et forholdstal, man finder frem til ved at måle, hvor meget stråling der skal til for at give rødme i huden med solcreme på, i forhold til hud uden solcreme. Faktortallet er kun vejledende.

- Hvis en solcreme skal være effektiv, skal den bruges i rigelige mængder og smøres let ind i huden cirka 20 minutter inden ophold i solen.

- Der skal bruges en god håndfuld solcreme til én krop. 40 ml til voksne til hele kroppen og det halve til børn. En flaske solcreme rækker altså kun til en enkelt dag på stranden for en hel familie.

- For at nedsætte risikoen for at få kræft i huden og ældning af huden, bør solcremer både beskytte mod UVA og UVB-stråling.

- Prisen er ikke afgørende for effekten, hvis cremen bruges rigtigt, og både har UVA- og UVB-beskyttelse og faktor 15.

UVA-stråler er lange, går igennem vinduesglas og er fremme hver dag, hele året rundt. UVA-stråler går helt ned i læderhuden og skaber dybe rynker.

UVB-stråler er korte og er samtidig de stråler, der giver forbrænding.

Almindelig hudkræft er den hyppigste kræftform, der skyldes sol og er sjælden dødelig. Modermærkekræft er den farligste, mest aggressive og kan være dødelig.

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse.