Her dræber blodpropperne

Få ikke en blodprop i Udkantsdanmark. Her er risikoen for hjerneskade eller død dobbelt så høj som i byerne

Får man en blodprop i hjernen, skal det gå stærkt. For hvert minut der går, efter blodproppen har stoppet for blodtilførslen til en del af hjernen, stiger risikoen for massive hjerneskader.

– Chancen for at få et godt udfald - altså for at undgå hjerneskader - falder i takt med at tiden går, forklarer overlæge Leif Sørensen fra Aarhus Sygehus.

Bor man i Skagen, Nykøbing Falster eller Thyborøn, er man altså i langt højere grad eksponeret for blodproppens alvorlige konsekvenser. Køretiden fra Rødby til Roskilde Sygehus tager køreturen med responstid næsten to timer - og er det midt i myldertiden, skal der lægges endnu mere tid til. For flere udkantsdanskere vil den lange transporttid koste liv og førlighed.

Er du selv eller en pårørende blevet ramt af en blodprop i hjernen i udkanten af Danmark - tip os: Send en SMS til 1224 (alm. takst) eller mail til 1224@eb.dk

Ekstra Bladet har undersøgt, hvilke områder i landet du bør holde dig fra, hvis du vil overleve en blodprop i hjernen.

Hvor afstanden til hospitalet betyder, at der går mere end 90 minutter, før du får den livsnødvendige blodfortyndende trombolyse-behandling.

De 90 minutter er den realistiske tidsgrænse for den ideelle behandling.

Læs også: Blodprop-smøl stoppes

I de grønne cirkler kan du få behandlingen inden for 90 minutter. Bor du uden for de grønne cirkler, bliver køretiden i ambulancen kritisk.

Metodisk har vi set på, hvor i landet hospitalerne har kompetencen til at udføre trombolyse-behandlingen, som størstedelen af blodproppatienterne har behov for.

Hospitalerne er: Odense Universitetshospital, Århus Sygehus, Holstebro Sygehus, Sydvestjysk Sygehus (Esbjerg), Bornholms Hospital, Roskilde Sygehus, Glostrup Hospital, Bispebjerg Hospital, Ålborg Sygehus.

Læs også: Her må du ikke få en blodprop efter kl. 14

Landsgennemsnittet viser, at det tager 58 minutter at gennemføre en trombolysebehandling.

Hvis patienten skal nå at få behandlingen, inden for 90-minuttersgrænsen, så har ambulancen 30 minutter til at hente patienten og køre til hospitalet.

Responstiden for ambulancen er 10-12 minutter, og det betyder, at ambulancen har godt 20 minutter til at køre patienten til hospitalet.

Hvis ambulancen i gennemsnit kører 120 km/t. i timen, betyder det, at man skal bo inden for en 40 kilometers radius fra hospitalet - altså inden for den grønne cirkel.

Sagen kort

I tirsdags afslørede Ekstra Bladet, at sjællandske patienter, der rammes af særligt voldsomme blodpropper, som skal fjernes ved hjælp af en behandling - en trombektomi - med stor sandsynlighed går en skæbne i møde som hjerneskadet.

Rigshospitalet behandler nemlig ikke patienter, der får en blodprop efter klokken 14.00. Det betyder, at op mod 100 patienter årligt bliver kraftigt hjerneskadede eller dør.

Havde patienten været jyde eller fynbo, ville den livsnødvendige trombektomi-behandling blive tilbudt i døgndrift.

På baggrund af Ekstra Bladets afsløring, besluttede Vibeke Storm, regionsrådsformand i Region Hovedstaden, at den livsvigtige behandling skulle tilbydes i døgndrift.

I torsdags kunne Ekstra Bladet så afsløre den kaotiske blodpropbehandling i Region Hovedstaden, hvor de forskellige typer af blodpropbehandling er spredt ud på flere hospitaler. Tiden, det tager at transportere patienterne rundt, øger risikoen for hjerneskader.