Forsker: Bente er ikke englehvid

Krig på kniven i forskerland: Nu anklages Bente Klarlund Pedersen for at have fusket med videnskabelige artikler, i samarbejde med Milena Penkowa

Bente Klarlund Pedersen bliver nu anklaget for at publicere de samme forskningsresultater flere gange, uden at angive det. (Foto: Jens Dresling)
Bente Klarlund Pedersen bliver nu anklaget for at publicere de samme forskningsresultater flere gange, uden at angive det. (Foto: Jens Dresling)
Følg Sundhed

Bente Klarlund bliver nu anklaget for at have fusket med videnskabelige artikler i samarbejde med sin tidligere kollega, Milena Penkowa, som Klarlund nu har vendt ryggen.

Det er overlæge Søren Toubro, leder af forskningsklinikken Reduce, der kommer med anklagerne i fredagens udgave af avisen 'Dagens Medicin'.

Ifølge ham har de to forskere genbrugt det samme forsøg i flere videnskabelige artikler uden at gøre opmærksom på det, muligvis for at komme til at se mere produktive ud, end de faktisk var.

- Jeg har altid lært, at sådan gør man bare ikke. Det er ikke en personlig vendetta imod Bente Klarlund, men man skal ikke sige, at man er englehvid, hvis man ikke er det, siger Søren Toubro til ekstrabladet.dk.

Genbrugte forskning
Ifølge Søren Toubro genbrugte Klarlund og Penkowa det samme forsøg, foretaget på Bente Klarlunds muskelcenter, i to forskellige videnskabelige artikler, uden at angive det nogen steder.

Den første artikel, hvor resultaterne fra forsøge blev analyseret, blev offentliggjort i 2003 i tidsskriftet The FASEB Journal.

I 2005 dukkede en ny artikel, med samme forfattere men andet fokus, op i tidsskriftet, Experimental Physiology.

Artiklen var baseret på det samme forsøg som den fra 2003, og dele af artiklen var direkte afskrift af den første - men det stod ingen steder at læse.

- Det er det, som er det dubiøse. For hvorfor angiver man ikke det? Man kunne få den tanke, at det var for at få det til at se ud som, man laver en masse flere forsøg, end man faktisk gør, siger Søren Toubro til ekstrabladet.dk.

Helt galt på Københavns Universitet
Søren Toubro vil gerne have sagen frem i lyset, fordi han mener, det er vigtigt, at man i forskerverdenen kan have tillid til kollegernes forskningsresultater.

- Jeg synes, det er sørgeligt, og igen måske et tegn på, at tingene er lidt af lave på Københavns Universitet, siger han til ekstrabladet.dk.

Her hentyder han til skandalen omkring forskeren Milena Penkowa, som er anklaget for blandt andet at have svindlet med resultater og forskningsmidleri sin tid på Københavns Universitet.

En skandale, som Bente Klarlund, der tidligere var en af Milena Penkowas faste støtter, hidtil har formået at holde sig fri af.

Buler i lakken
Med Toubros indlæg bliver der lavet endnu en bule i den ellers velansete Bente Klarlunds renommé, der fik sit første, slag i går.

Her indberettede en tidligere kollega, forsker på Panum-instituttet James A. Timmons, Klarlund til Udvalget Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) for fusk med resultater og misbrug af data.

Tidligere på måneden var det Bente Klarlund selv, der var klageren, da hun indberettede sin tidligere samarbejdspartner, Milena Penkowa, for samme udvalg.

Ifølge Klarlunds anklager havde Milena Penkowa uden hendes vidende fiflet med billedmaterialet i to andre forskningsartikler, der også er fra 2003 og 2005.

Bente Klarlund hævder, at det er en del af en personlig hetz fra Timmons' side, at hun er blevet indberettet for UVVU. Vi har forsøgt at kontakte hende for en kommentar til Søren Toubros anklager, men har ikke kunnet få fat i hende.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller