Piger udvikler i dag bryster tidligere, end de gjorde for bare 10-15 år siden - og ingen ved hvorfor.
Tendensen viste sig første gang i 1990'erne i USA, og den er siden påvist i Europa, herunder også i Danmark.
I dag har hver tiende hvide amerikanske pige udviklet bryster allerede i syvårsalderen. For afro-amerikanske piger er det hver femte.
Det viser tal, som tirsdag fremlægges ved en international workshop for 200 forskere fra hele verden, om hormonforstyrrende stoffer på Rigshospitalet i København.
Ingen ved hvorfor
Nogle af de forklaringer, som har været nævnt, er bedre ernæring og hygiejne samt øget fedme blandt børn.
Men ingen af de nævnte årsager har kunne forklare, hvorfor danske piger i dag udvikler bryster et helt år tidligere end for bare 15 år siden.
- Det eneste, vi ved, er, at det ikke kan være genetisk betinget, men må skyldes livsstil og miljø, siger professor Anders Juul, Rigshospitalets afdeling for Vækst og Reproduktion.
- Fedme kan tilsyneladende ikke forklare det, og heller ikke ændringer i kroppens kønshormoner, fortæller professoren.
Muligvis hormonforstyrrende kemikalier
Sammen med kolleger fra Rigshospitalet opstillede Anders Juul i 2010 den hypotese, at tidlig pubertet kan skyldes hormonforstyrrende kemikalier.
Ifølge hypotesen påvirkes pigerne allerede, mens de ligger i mors mave. Men også en direkte effekt af hormonforstyrrende stoffer på brystvævet er tænkeligt, mener forskerne.
- De fleste hormonforstyrrende kemikalier, vi kender, virker enten som det kvindelige kønshormon eller hæmmer det mandlige kønshormon. Det gælder ftalater, bisphenol A og visse pesticider.
- Udsættelse for disse stoffer kunne forklare, at pigerne i dag udvikler bryster markant tidligere end førhen, siger Anders Juul.
Han understreger dog, at det endnu er hypoteser, og man ikke kan pege på det ene stof frem for det andet.
Bisphenol A er et kemisk stof, der bruges som beskyttende overfladebehandling indvendigt i metalkonservesdåser.
Ftalater bruges som blødgørere i pvc-plast-, farve-, lak- og kosmetikprodukter.