Slanke-fup: Lyn-kure kan gøre dig syg

Slankene lynkure er i de fleste tilfælde ikke bare spild af penge, men kan også være direkte sundhedsskadelige, advarer fagfolk

Bare rolig. Du kan sagtens nå at tabe dig inden badesæsonen, hvis du begynder nu. Men undgå mirakelkurene og brug din sunde fornuft, råder eksperterne. (Foto: Colourbox)
Bare rolig. Du kan sagtens nå at tabe dig inden badesæsonen, hvis du begynder nu. Men undgå mirakelkurene og brug din sunde fornuft, råder eksperterne. (Foto: Colourbox)
Følg Sundhed

Nærmest dagligt bliver vi bombarderet med reklamer for slankepiller, slankekure eller slankebøger. Og efterhånden kan man knap nok åbne en hjemmeside eller en lokalavis uden at blive udsat for slankeindustriens løfter om et hurtigt vægttab.

Men man bør tage sig i agt, før man kaster sig over lynkurene, advarer fagfolk. De er nemlig ikke bare spild af penge i de fleste tilfælde, men kan også være direkte sundhedsskadelige, advarer fagfolk.

Spild af penge
– Der er tale om en kæmpe industri, som nyder godt af folks ønske om et hurtigt vægttab. Nogle kure virker nærmest religiøse i deres overbevisning om at udelukke bestemte madvarer. Men der er mig bekendt ingen dokumentation for disse lyn-kure. De er spild af penge, mener Sine Jensen, der er sundhedspolitisk medarbejder hos Forbrugerrådet.

Ud over at mange af de populære slankekure slet ikke har nogen hensigtsmæssig virkning, kan de også være direkte sundhedsskadelige, vurderer de ernæringseksperter, som Ekstra Bladet har talt med:

– Det er blevet in kun at spise såkaldt raw food – altså rå mad som nødder, frugt og grønt. Men kuren kan medføre mangel på bl.a. protein, D-vitamin, B12-vitamin, jern og kalk, advarer ernæringsekspert Per Brændgaard, som er forfatter til Sundhedsstyrelsens bog om ’Små Skridt’.

Formanden for Foreningen af Kliniske Diætister, Ginny Rhodes, bakker op:

– Mange af disse atypiske måder at spise på kan resultere i mangelsymptomer og sygdom. Det gælder både raw food, detox-kure og mirakuløse kosttilskud. Sidstnævnte er der set flere problemer end positive resultater med, tilføjer Ginny Rhodes.

Drop slankekuren
Eksperterne råder samstemmigt til at droppe alle tanker om hurtige slankekure og i stedet bruge den sunde fornuft, hvis man vil tabe sig.

– Kroppen har bedst af en langsom omstilling til en sundere måde at leve på end at blive udsat for en eller anden kur, der måske kan have en kortvarig effekt, men til gengæld hurtigt ender med vægtstigning igen.

– Så drop tanken om en hurtig løsning og spørg hellere en ernæringsprofessionel til råds, siger Ginny Rhodes.

Effektive små skridt
Per Brændgaard, der har en ny bog om metoden ’Små Skridt’ på vej, forklarer, hvorfor metoden er så effektiv:

– Idéen er, at man ikke skal nægte sig selv noget, men i stedet omlægge sine vaner i et roligt tempo. Det er altså en trinvis ændring af mentalitet og livsstil, og de fleste er på en god slankekurs efter et kursus med ’Små Skridt’, tilføjer han.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind