Voksne mobbeofre står uden hjælp

Landets fagforeninger foretager sig alt for lidt i de mange sager om voksenmobning, lyder kritik fra landsforening

Sladder og følelsen af bagtalelse tvinger voksne ud i sygdom og stress og ultimativt ud af arbejdsmarkedet. (Foto: Colourbox)
Sladder og følelsen af bagtalelse tvinger voksne ud i sygdom og stress og ultimativt ud af arbejdsmarkedet. (Foto: Colourbox)

Bagtalelse, chikane og latterliggørelse.

Det er hverdagen på flere danske arbejdspladser, hvor medarbejdere bliver mobbet. Men selv om mobning kan føre til både stress og depressioner, er der ikke meget hjælp at hente hos fagforeningerne.

Det mener Landsforeningen 'Voksenmobning Nej Tak!', skriver metroXpress.

- Vi får flere og flere henvendelser. Og fagforeningernes udmelding er alt for ofte, at de ikke vil gå ind i sager om mobning, fordi det vil virke som en rød klud på arbejdsgiveren, forklarer mobbekonsulent Gitte Strandgaard, som er formand for foreningen.

Læs også: Hver femte kollega hader dig i smug

- Problemet er bare, at hvis folk bliver i så skadeligt et psykiske arbejdsmiljø, så bliver de syge, hvilket i sidste ende kommer til at koste dem jobbet, tilføjer hun.

Fagforeningernes svigt er lige så slemt som selve mobningen, mener Strandgaard, som efterlyser faste regler for, hvordan fagforeningerne griber mobbesagerne an.

Stiltiende accept
I fagforeningerne mener man imidlertid ikke, den løsning vil gavne.

I 3F påpeger man, at det ofte er svært at få gang i en konstruktiv dialog. Gang på gang viser det sig nemlig, at alle på arbejdspladsen ved, at mobningen foregår og enten accepterer den stiltiende eller deltager i den.

- I det tilfælde står vi uanset regler meget skidt i forhold til at få en dialog i gang på arbejdspladsen, siger Henrik Hansen, arbejdsmiljøkonsulent, 3F.

Mobbeofre skal have hjælp
HK oplyser, at man gør meget for at uddanne sagsbehandlere i at håndtere mobbesager.

Næstformand Mette Kindberg vil dog ikke afvise, at det kan være nødvendigt endnu engang at indskærpe over for foreningens afdelinger, at det ikke er i orden, at mobbeofre ikke får hjælp, skriver metroXpress.