Kosttilskud kan være livsfarlige

Bliv slankere, få færre smerter, bedre potens og større muskler. Sådan lokker helsekostbutikkerne, når de vil have os til at spise deres plantebaserede produkter mod alverdens dårligdomme

Hans Christian Pedersen er gigtpatient og har prøvet utallige helsekostprodukter(Foto: Anthon Unger)
Hans Christian Pedersen er gigtpatient og har prøvet utallige helsekostprodukter(Foto: Anthon Unger)

Undersøgelser viser, at hele seks ud af ti danskere er hoppet med på vognen og spiser kosttilskud. Men det er en livsfarlig trend – ikke mindst, fordi junglen af tvivlsomme produkter til salg på internettet aldrig har været større.

- Officielle tal for køb af kosttilskud via formelle kanaler er ikke vokset, men vi kan se, at der kommer flere og flere hjemmesider, som forhandler diverse kosttilskud, siger Camilla Udsen, fødevarepolitisk medarbejder i Forbrugerrådet.

Svært at undgå
Selv om myndighederne konstant rydder op i de farlige produkter på markedet, er det alligevel mere end svært for forbrugerne at navigere uden om dem. Ofte er det nemlig udenlandske virksomheder, der kamuflerer sig som danske med dansksprogede hjemmesider og danske domæner, der lokker med forbudte produkter.

Hos Fødevarekontrollens Rejsehold forbød man sidste år at sælge 40 navngivne produkter. Det lykkedes dog hurtigt Ekstra Bladet at finde et af de forbudte produkter, Ginseng Kianpi. Produktet, der angiveligt giver større muskler, kunne let købes på en dansksproget hjemmeside med et dansk domæne.

Gigtpatienter er nemme ofre
Især mange gigtpatienter søger hen mod den alternative verden for at blive kureret for deres lidelser. Og hos Gigtforeningen mærker man den stigende interesse.

Videnskabelig medarbejder Camilla Lindholm Delégue advarer mod ukritisk at pille helsekost ned fra hylderne.

- Der kan være en risiko for, at kosttilskuddet interagerer med den medicin, man indtager. Sandsynligvis kan konsekvensen være livsfarlig i visse tilfælde, uddyber hun.

Det er især en række planter og specifikke stoffer, som Fødevarestyrelsen har oplevet problemer med det seneste stykke tid. De registrerede bivirkninger er blandt andet leverskader, hjerte-kar-lidelser og skader på centralnervesystemet, som kan være alt lige fra muskelrystelser, hurtigere hjerterytme og tårer i øjnene.

Læs hele historien i Ekstra Bladet tirsdag