300.000 danskere er uforklarligt syge

En stor del af den danske befolkning lider af sygdomme, som lægerne ikke kan finde en forklaring på

Patienter med uspecifikke symptomer som hovedpine, kvalme eller mavesmerter fylder rigtig meget i sundhedssystemet. (Foto: Colourbox)
Patienter med uspecifikke symptomer som hovedpine, kvalme eller mavesmerter fylder rigtig meget i sundhedssystemet. (Foto: Colourbox)

Voldsomt ondt i maven, store smerter i muskler og led, dødlignende træthed eller invalideret af dufte.

Omkring 300.000 danskere lider af en række sygdomme uden fysiske forklaringer - heraf halvdelen i et omfang, så de ikke kan passe et arbejde og har en ringe livskvalitet. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Disse mennesker har det virkelig dårligt, og det er helt forkert at tale om hysteri eller indbildt sygdom. De fylder utroligt meget i sundhedssystemet, fordi de bliver henvist fra specialist til specialist i én uendelighed.

Læs også: Danske patienter bliver syge af medicin

Det siger professor og overlæge Per Fink fra Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser og Psykosomatik på Aarhus Universitetshospital om de hårdest ramte, som uanset lidelser er samlet under fællesbetegnelsen 'funktionelle lidelser'.

Selv om det er umuligt at finde en fysisk årsag til lidelsen, bliver disse patienter tit behandlet - opereret i maven, medicineret og smertebehandlet, skriver Jyllands-Posten.

Bliver kastebolde mellem læger
- Hos de praktiserende læger fylder disse patienter meget, siger læge Tue Flindt Müller, medlem af bestyrelsen i Praktiserende Lægers Organisation til avisen.

- Patienterne møder med uspecifikke symptomer, og vi prøver at finde en retning og sender dem så til speciallæge, men vi får dem ofte retur, siger han.

De uforklarligt syge bliver dermed sendt fra det ene sted i sundhedssystemet til det andet, fordi der stort set ikke findes viden om denne patientgruppe.

Med en bevilling på 10 millioner kroner fra TrygFonden går Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed ved Glostrup Hospital nu i gang med en stor undersøgelse, som skal kortlægge 10.000 danskeres funktionelle lidelser.