Fattige danskere fravælger tandlægen

Hver femte dansker har ikke været til tandlægen i tre år. De fattigste fravælger besøgene, viser undersøgelse

Det er ikke på grund af smerter i munden, at mange vælger tandlægebesøg fra. Det er primært på grund af lommesmerter. (Foto: Johnny Frederiksen)
Det er ikke på grund af smerter i munden, at mange vælger tandlægebesøg fra. Det er primært på grund af lommesmerter. (Foto: Johnny Frederiksen)

En stor del af befolkningen går ikke regelmæssigt til tandlægen, viser en ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

Mens 21 procent af befolkningen over 24 år ikke været til tandlægen i tre år, har 16 procent ikke været til tandlægen i fem år.

Det er særligt ældre mennesker, unge og folk med lav indkomst som gentagne gange springer tandlægebesøget over.

Læs også: Hukommelsen sidder i tænderne

Blandt de fattigste 10 procent af befolkningen er det mere end hver fjerde, der ikke har været til tandlægen i fem år, mens det tilsvarende tal blandt de 10 procent rigeste kun er én ud af 20.

- Hvor meget man tjener er en af de faktorer, der har størst betydning for, om man føler sig tvunget til at vælge tandlægebesøgene fra, siger AE's direktør, Lars Andersen.

- Derfor ser vi, at mange af samfundets svageste grupper ikke har mulighed for regelmæssigt at gå til tandlægen.

- Det er bekymrende tal, der vidner om, at der fortsat er betydelig ulighed i danskernes adgang til sundhedssystemet, siger Lars Andersen.

Undersøgelsen viser samtidig, at der er store forskelle på, hvor i landet tandlægebesøget bliver valgt fra.

Læs også: Stress skader tænderne

Mens hver fjerde indbygger i København og på Lolland ikke har været til tandlæge i løbet af de sidste tre år, er det i kommuner som Allerød og Solrød 'kun' hver ottende indbygger, der ikke har været til tandlæge i løbet af de sidste tre år.

Værst er situationen i de socialt belastede 'ghetto-områder' i storbyerne. I Tingbjerg, Vollsmose og Gellerup er det mere end hver tredje beboer, der ikke har været til tandlæge i løbet af de seneste tre år.

- Det fortæller noget om, at vi her har et sundhedsproblem, der ikke kan løses uden, at man omprioriterer i sundhedspolitikken.

Læs også: Tandlægebesøg bliver dyrere

- Frem for at bruge enorme summer på fritvalgsordninger og privathospitaler, burde man bruge pengene på at skabe bedre sundhed for samfundets svageste grupper, siger AE's direktør.