Blæser på pollen-epidemi til milliarder

Uden forebyggende indsats vil hver tredje dansker snart lide af høfeber. Politikerne anerkender ikke problemet

Det er tid til at finde lommetørklæder, øjendråber, næsespray og antihistaminer frem, for nu starter pollensæsonen. (Foto: Colourbox)
Det er tid til at finde lommetørklæder, øjendråber, næsespray og antihistaminer frem, for nu starter pollensæsonen. (Foto: Colourbox)

Om fjorten dage vil luften være fyldt med birkepollen, og hundredtusindvis af danskere vil begynde at nyse og klø sig i øjnene.

Pollenmareridtet fortsætter til september og koster hvert år milliarder af kroner.

Femten procent af Danmarks befolkning har pollenallergi - og hvert år melder flere sig i nysekoret. Men det bliver overhørt af politikerne.

Koster milliarder
- En undersøgelse viser, at det koster 7500 kroner per pollenallergiker per sæson, når man medregner udgifter til læge, medicin og tabt arbejdsfortjeneste, forklarer biolog Janne Sommer, som er leder af pollentællingerne hos Astma-Allergi Danmark.

Læs også: Allergiplage er over os

Ganger man tallet op med de 825.000 danskere, som har pollenallergi, lyder den samlede udgift på intet mindre end seks milliarder kroner - og tallet vil blive fordoblet i løbet af få år.

- Allergien er et område, der har været politisk nedprioriteret i mange år. Der er lavet en fremskrivning, som viser, at 800.000 flere danskere vil have allergi i 2020. Men et af de store problemer er, at vi ikke ved, hvorfor folk får allergi, tilføjer Janne Sommer.

Læs også: Politiker: Høfeber er et kæmpe problem

Men på trods af at antallet af allergikere er øget eksplosivt gennem de sidste årtier - og altså vil ramme hver tredje dansker om få år - så er der ikke bevilget penge til at forske i forebyggende metoder, der kunne spare samfundet for milliarder og allergikerne for deres lidelser, fastslår overlæge Peter Plaschke fra allergiklinikken på Gentofte Hospital.

Spredt fægtning
- Der findes ikke en decideret pulje til forebyggende forskning på området. Så omfanget af forskningen er langtfra nok, og den forskning, der skulle klarlægge årsager til allergi, foregår med spredt fægtning, uddyber Peter Plaschke.

Det er hovedsageligt børn og unge voksne, der får pollenallergi.

Pollenallergi er mere udbredt i storbyerne end på landet. Hvorfor er der heller ingen forklaring på.

Læs også: Derfor er København et høfeber-helvede

Sådan overlever du

Lette symptomer kan klares med antihistaminpiller, som ikke er receptpligtige. Tabletterne virker mod kløe i øjnene og snue.

De første piller på markedet gav store gener som træthed. Men de nye piller har ikke de samme bivirkninger.

Dog kan enkelte patienter godt lide af træthed.

Næste skridt er en næsespray med binyrebarkhormon. Høfeber rammer både næse og øjne, og for nogle patienter kan det også være en god ide med øjendråber.

Næsesprayen kan give bivirkninger i form af irritation i næsen eller slimhinderne. Nogle kan desuden få næseblødninger.

Ved svære symptomer er det en god idé at blive vaccineret mod høfeber . Høfeber kan nemlig udvikle sig til astma. Vaccinationen kræver en indsprøjtning i tre til fem år. Som et alternativ kan du også tage en tablet. Den er dog dyr, da du ikke får tilskud.

Ved fejlagtig vaccination kan der udløses meget kraftige allergiske reaktioner. Der er nogle få, som hæver op. Her kan man være nødsaget til at opdele behandlingen. Det er altid en god ide at starte med medicinen en uge inden, kalenderen varsler pollen.

Men har du glemt at tage medicinen og pludselig står med akut høfeber , kan du få et skud binyrebarkhormon, som fjerner høfeberen i tre til fem uger. Det er dog ikke sundt at gå rundt med binyrebarkhormon i kroppen, så det er en nødløsning.

Kilde: Peter Plaschke, overlæge på allergiklinikken på Gentofte Hospital.

Fakta

Græspollen er den værste synder i Danmark - birk ligger nummer to. Mange, der har allergi over for birkepollen, reagerer dog også på pollen fra el, hassel og elm. Pollen er mikroskopisk blomsterstøv, som let kan transporteres med vinden ofte i store mængder.

Luftens temperatur har direkte indflydelse på, hvornår planterne sender pollen ud i luften - jo varmere, desto flere pollen sendes ud. Regnvejr mindsker antallet af pollen.

Det er ofte rarest for folk med pollenallergi at opholde sig ved vestkysten eller ved vestvendte kyster. Det skyldes, at der ofte er vestenvind i Danmark, så pollen blæser ind over landet.

Astma-Allergi Danmark sender dagens pollental og pollenvarsling ud hver dag klokken cirka 16. Varslingen er gældende til næste dag klokken 16. Du kan også følge med på pollenprognoser. dk.

Gode råd

1 Hold en lang siesta. Der er flest pollen omkring frokost, så der er det en god ide for så vidt muligt at være indenfor.

Hvis du løber, så gør det om morgenen eller om aftenen.

2 Tag nogle store moderne solbriller på, der dækker øjnene.

3 Skyl dit hår, når du kommer hjem. Håret kan gemme på masser af pollen.

4 Der kan også gemme sig pollen i tøjet. Derfor er det en god ide ikke at hænge dit tøj til tørre udendørs.

5 Vær forberedt. Brug pollenkalenderen og hold dig ajour med dagens pollental.

Pollenkalenderen finder du på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside. Her kan du også tilmelde dig og få sendt polleninformationer - enten via din mail eller telefon.

6 Sørg for at være velmedicineret.

Kilde: Janne Sommer, biolog og leder af pollentællingerne hos Astma-Allergi Danmark