Hjernekræft rammer de pårørende hårdest

Stress, depression og søvnløshed præger pårørende til patienter med hjernesvulst hårdere end patienterne

Pårørende til patienter med en hjernesvulst føler sig mere deprimerede, stressede og har sværere ved at sove om natten end patienterne selv. Ifølge førende læger skal der tages bedre hånd om de pårørende.

To ud af tre nærmeste pårørende til hjernetumorpatienter føler sig deprimerede og stressede. Det samme gælder kun for hver anden patient.

En ud af tre pårørende har svært ved at sove om natten, mens det blandt patienterne er hver fjerde.

Det viser undersøgelsen, som YouGov har lavet op til Danmarks første Hjernetumordag tirsdag i København.

Hjernekræft er en alvorlig sygdom, som årligt rammer 1000 patienter. Sygdommen er i vækst. Til gengæld er der sket fremskridt i forskning og behandling. Men tilbudene til pårørende, som dermed også skal leve leve længere sammen med den ramte patient, er ikke fulgt med.

Det skal Hjernetumordagen rette op på blandt ved oprettelsen netværk for pårørende og patienter.

- Patienterne og deres pårørende har særlige problemer, som andre kræftpatienter ikke har, siger en af landets førende eksperter i hjernekræft , overlæge Hans Skovgaard Poulsen fra Rigshospitalet og fortsætter:

- Patienterne får epileptiske anfald, hukommelsestab og personlighedsændringer, som kan være en stor belastning for familien.

Han har derfor taget initiativ til Hjernetumordagen.

Især kvindelige og unge pårørende er hårdt ramt af stress og søvnløshed, viser den nye undersøgelse.

Mange pårørende savner psykisk støtte og hjælp og efterlyser en patientforening. Kun hver femte pårørende har benyttet sig af hjælp og støtte fra det offentlige, mens fire ud af fem har benyttet sig af hjælp og støtte fra familie og venner.

- Vi skal være mere opmærksomme på at informere patienter og pårørende om muligheder for hjælp og støtte til de enorme belastninger i form af psykolog, socialrådgiver og hjemmehjælp, siger Hans Skovgaard Poulsen.