Professor: Forbyd hårfarve

Der er så meget kemi i hårfarve, at det burde være forbudt, mener professor ved Videnscenter for allergi

Hårfarveallergi viser sig ved eksem, knopper, rødme og eventuelt blærer i hårkanten, i ansigtet og på halsen.  Typisk kommer reaktionen inden for de første døgn efter hårfarvningen. Symptomer kan fortsætte i flere uger og måneder, fordi farvestoffet findes i huden. (Foto: Videnscenter for Allergi)
Hårfarveallergi viser sig ved eksem, knopper, rødme og eventuelt blærer i hårkanten, i ansigtet og på halsen. Typisk kommer reaktionen inden for de første døgn efter hårfarvningen. Symptomer kan fortsætte i flere uger og måneder, fordi farvestoffet findes i huden. (Foto: Videnscenter for Allergi)

Skæmmende udslet og voldsomme hævelser kan let følge i kølvandet på farvning af håret. Kemien i permanente hårfarvningsprodukter er så stærkt allergifremkaldende, at professor Torkil Menné ved Videnscenter for allergi foreslår at forbyde produkterne.

- Med den risikoprofil vi kender i dag på hårfarve, ville det nok næppe blive tilladt. Jeg mener helt personligt, at det skulle forbydes, siger han til ekstrabladet.dk.

Første retssag af sin art
Torkil Menné har været rådgiver på en sag, der kommer for landsretten på mandag, hvor en kvinde har stævnet L’Oreal.

Han anklager kosmetikindustrien for at have gjort hårfarvning til et modefænomen blandt unge kvinder. I en undersøgelse fra 2010 viser det sig, at 10 procent af kvinderne havde oplevet rødme, afskalning og kløe efter at have fået farvet håret. 2,9 procent havde desuden fået hævelser i ansigtet.

Skader immunforsvaret
Forsøg på mus med hårfarve har vist, at deres immunsystem blev forstyrret. Hvis du først er blevet allergisk overfor hårfarve, kan du også risikere reagere på tøj, da det samme kemiske stof også ofte bruges til at farve tekstiler.

- Næsten alle unge kvinder farver hår regelmæssigt. Globalt bliver der omsat for 100 milliarder om året, og branchen burde bruge flere penge på sikkerhed i stedet for markedsføring, siger Torkil Menné.

Han kunne godt tænke sig, at der kom et reklameforbud.

- Det er ligesom rygeproblematikken, og der bør sendes et signal om, at det er meget skadeligt at farve hår, siger Torkil Menné.

Det er stofferne PPD og PTD, der er kraftigt allergifremkaldende. Stofferne bruges i permanente hårfarver og ofte også i farvning af tekstiler. Kemikalierne er nødvendige for at åbne hårstråene, så farven kan trænge ind.

Er du først blevet allergisk overfor hårfarvning, kan du også risikere at reagere på tøj. Gummi, der er farvet sort, kan også give problemer. Der er også kendt krydsallergi til visse former for lokalbedøvende midler.

Jo mørkere den ønskede hårfarve er, jo mere PPD eller PTD er der i produktet.

Der må maksimalt være to procent PPD eller PTD i hårfarvning. Allergiske reaktioner kan komme selv ved et indhold på 0,005 procent.

Kilde: Videnscenter for Allergi