Kræft bliver en sygdom ligesom hiv

Fremover bliver der flere og flere kræftpatienter, og de kommer til at leve længere. Det bliver dyrt for samfundet

Sundhedsstyrelsens tal fra december 2010 viser, at antallet af kvinder, der fik diagnosen brystkræft, steg med 18 procent fra 2008 til 2009, fordi sygdommen opdages tidligere. (Foto: Colourbox)
Sundhedsstyrelsens tal fra december 2010 viser, at antallet af kvinder, der fik diagnosen brystkræft, steg med 18 procent fra 2008 til 2009, fordi sygdommen opdages tidligere. (Foto: Colourbox)

Antallet af kræftpatienter og udgifterne til kræftbehandlingen vil stige markant frem mod 2020, og det vil lægge et stort pres på sundhedsvæsnet.

Sådan lyder fremtidsscenariet fra et ekspertpanel, som metroXpress har bedt tegne konturerne af fremtidens kræftbehandling i Danmark.

Læs også: Danmark er verdens kræfthovedstad

Den demografiske udvikling frem mod 2020 med en stadigt ældre befolkning vil få antallet af kræfttilfælde og -patienter til stige betydeligt sammenlignet med 2010. Samtidig vil langt flere kræftpatienter leve med deres sygdom i mange år.

Det vil ifølge Torben Palshof, formand for Danske Multidisciplinære Cancer Grupper, få udgifterne til det samlede kræftområde til at skyde markant i vejret.

- Kræft vil i 2020 i mange tilfælde være en kronisk sygdom på linje med hiv, som man nu i meget høj grad kan holde i ave med medicin. Det vil give øgede udgifter til medicin og til kontrol og rehabilitering af patienterne, siger han til metroXpress.

Læs også: Vi opdager kræft for sent i Danmark

Sundhedsminister Bertel Haarder (V) anerkender panelets forudsigelser om, at udgifterne til kræftbehandlingen vil stige markant frem mod 2020. Han afviser dog, at det er den demografiske udvikling, der vil få udgifterne til at stige.

- De stigende udgifter kommer af de stigende muligheder. Der er flere og flere ting, man kan gøre, som koster rigtig mange penge. Det giver et pres på sundhedssektoren. Det er ikke det, at folk bliver ældre, der giver et pres. Det er det, at der er flere og flere ting, vi kan gøre, siger Bertel Haarder til metroXpress.