Jeg havde ikke klaret det alene

Lene Sørensen har prøvet at kvitte smøgerne utallige gange uden held. Først da hun fik hjælp, lagde hun røgen på hylden.

Tre måneder uden smøger! Lene Sørensen er sikker på, at det er rygestop-kurset, der har hjulpet hende. (Foto: Henning Hjort)
Tre måneder uden smøger! Lene Sørensen er sikker på, at det er rygestop-kurset, der har hjulpet hende. (Foto: Henning Hjort)

For Lene Sørensen her rygestop altid været forbundet med nederlag. Gang på gang har hun besluttet sig for at kvitte cigaretterne, og lige så ofte har hun efter kort tid genoptaget rygningen.

Først da hun for nyligt tilmeldte sig et kursus gennem kommunen, lykkedes rygestoppet.

Uundværlig støtte
– Ind til nu har jeg troet på, at jeg kunne stoppe med at ryge uden støtte og hjælpemidler. Derfor har jeg flere gange forsøgt på egen hånd, men uden held. Det har hjulpet at have en rygestop-konsulent og en gruppe af ligesindede at læne sig op af, forklarer den 64-årige kantinemedarbejder fra Hillerød.

Åndedrætsbesvær
De begyndte med at være otte personer i gruppen – deriblandt Lene Sørensens barnebarn. Men en efter en faldt kursusdeltagerne fra, og til sidst var der kun Lene Sørensen tilbage. Hun insisterer dog på at fortsætte med de ugentlige rygestopmøder.

– Det har været en øjenåbner for mig at deltage i rygestopkurset. Især målingerne af min lungefunktion har virket effektivt. Da jeg startede i gruppen viste den test, der måler, hvor meget rygningen mindsker optaget af ilt i blodet, tallet 7. Det skal helst være 0. Blot 14 dage efter mit rygestop viste testen en forbedret lungefunktion, fortæller den nyslåede ikke-ryger.

Hun har tidligere døjet med åndedrætsbesvær, voldsom hoste og svimmelhed. Men blot en uge efter, at hun kvittede cigaretterne den 1. oktober 2010, kunne hun mærke væsentlige forbedringer af helbredet. Men rygetrangen dukker stadig op.

Inhalatoren virker

– Lysten til en cigaret kommer især, når jeg har gjort rent derhjemme og sætter mig ned for at slappe af med en kop kaffe. Men så bruger jeg min inhalator, og den tager den værste trang, tilføjer Lene Sørensen, som altså nu har været røgfri i tre måneder.