Lægekonflikt rammer svage patienter

Den første konflikt i mange år mellem læger og regionerne vil ramme de svageste, advarer patientforeninger

Den truende konflikt mellem de praktiserende læger og Danske Regioner om lægernes overenskomst vil ramme de svageste patienter.

Det advarer paraplyorganisationen Danske Patienter om. Patientforeningen ser med stor alvor på de sammenbrudte forhandlinger mellem De praktiserende Lægers Organisation (PLO) og regionerne. Den kan bane vej for den første lægekonflikt i flere årtier.

Da de praktiserende læger klarer op mod 80 procent af alle henvendelser fra patienter, vil en konflikt får store konsekvenser.

- Så skal patienterne selv betale af egen lomme, når de går til lægen. Selvom de så i bedste fald kun skal lægge ud i en periode, kan det få store konsekvenser, siger formanden for Danske Patienter Lars Engberg og fortsætter:

- Det vil få de økonomisk svageste grupper som folkepensionister, førtidspensionister og kontanthjælpsmodtagere til at udskyde lægebesøget med alvorlige konsekvenser for nogle sygdomme.

Samtidig vil en opsigelse af lægernes overenskomst ifølge Danske Patienter udskyde en stærkt tiltrængt fornyelse i den almene praksis.

- Der er brug for en ny fremadrettet overenskomst mellem regionerne og PLO. Den skal bane vej for større og mere effektive lægehuse, som sikrer større faglighed, bedre apparatur og længere åbningstider for patienterne, siger Lars Engberg.

Regionerne har truet med at opsige overenskomsten med lægerne i forbindelse med et møde midt i december.

- Sker det, så kommer det alene bagefter til efterfølgende at handle om, hvor mange kroner og ører parterne kan enes om og ikke den nødvendige modernisering af lægepraksis, siger Lars Engberg.

/ritzau/