Min læge kaldte mig tosset

37-årige Louise Koch led i årevis af altoverskyggende stress. Hun sov for lidt og spiste ikke sundt nok

Louise Koch følte sig tidligere afhængig af pålægschokolade. Efter sin nye diæt er hendes vægt faldet fra 64 kilo til stabile 53. (Foto: Anthon Unger)
Louise Koch følte sig tidligere afhængig af pålægschokolade. Efter sin nye diæt er hendes vægt faldet fra 64 kilo til stabile 53. (Foto: Anthon Unger)
Følg Sundhed

Da Louise Koch for alvor gik ned med stress i sommeren 2008, søgte hun hjælp hos sin læge. Hun led blandt andet af søvnproblemer og koncentrationsbesvær, og hun fik det skidt, hver gang hun tændte computeren.

- Han udskrev nogle lykkepiller og tog nogle blodprøver, der viste, at jeg var rask, siger 37-årige Louise.

Men hun blev ved med at være syg, og hun lå i sengen og havde dårligt kræfter til at gå på toilettet. Trætheden var overvældende og ubeskrivelig.

- Efter et par måneder indrømmede lægen, at han mente jeg var tosset, siger Louise.

Kom ikke ud af sengen
På Hvidovre Hospital blev hun også undersøgt på alle leder og kanter, men ud over lidt høje levertal blev hun erklæret fuldstændig sund og rask.

- Jeg lå i min seng, og drømte om en dag af få kræfter nok til bare at gå ned til min bil, husker Louise, der aldrig tidligere havde ligget på den lade side.

Hver uge arbejdede hun som tv-tilrettelægger i 50-70 timer om ugen, gik til dans to gange ugentligt og var windsurferinstruktør om sommeren. Hun syntes selv, hun levede rimelig sundt.

- Jeg spiste rugbrød, salat, kylling og pasta. Godt nok havde jeg et stort forbrug af pålægschokolade, hvor der godt kunne forsvinde tre-fire pakker om ugen, men jeg havde brug for det for at holde mig kørende, siger Louise.

- Da der ingen hjælp var fra lægen, begyndte jeg selv at lede efter information på nettet. Når du er syg, er du jo desperat efter at blive rask. Alt i alt har jeg brugt omkring 87.000 kroner, siger Louise, der først for nylig blev gælden kvit.

Læs også: Stress er også en fysisk sygdom

Får tømmermænd af slik
De mange penge blev brugt til forskellige test, kure, kosttilskud, speciallæger og vejledere.

- Jeg faldt over Wilsons bog, der beskrev binyretræthed, og det gav mening, siger Louise. Pludselig var der en forklaring på hendes enorme træthed, manglende korttidshukommelse, forsvundne sexlyst og andre symptomer på stress.

I dag er Louise så godt som rask, og hun underviser 34 timer om ugen i grafisk design, danser stadig to gange om ugen og instruerer windsurfere om sommeren. Hendes ambition med helbredet er, at hun en dag får så mange kræfter, at hun kan stifte familie. For at holde sig rask har hun kombineret råd fra Wilsons bog med at spise raw food og vegansk kost.

Hun sover otte-ti timer om natten, drikker masser af vand og lever stort set kun af frugt, grønt, frø og nødder. Derudover har hun renset sin hverdag for så meget kemi som muligt. Hvis hun synder og gnasker chips, chokolade eller ost, så er det med en kalkuleret risiko.

- Jeg får simpelthen tømmermænd af det, siger Louise.

Læs mere om Louise Kochs sygdomsforløb på hendes blog

Sådan får du binyrerne i gang

- Undgå koffein, sukker, alkohol og produkter med hvidt mel.

- Gå i seng før kl. 22 og sov 8-9 timer.

- Dyrk motion dagligt.

- Undgå fødevarer, du føler dig afhængig af.

- Tyg maden godt.

- Gør ting, du glæder dig over.

- Undgå tilsætningsstoffer i maden.

- Pres ikke dig selv.

- Spring aldrig morgenmaden over.

- Sørg for at trække vejret dybt.

Ovennævnte er bare ti råd fra James L. Wilson, der giver mange flere og mere uddybende anvisninger i sin bog 'Binyretræthed'.

Stress i tørre tal

Hvert år dør cirka 1400 personer af stress i Danmark, vurderer Statens Institut for Folkesundhed. Dødsårsagen er typisk blodpropper eller hjerneblødninger som følge af stress. Til sammenligning døde 309 i trafikken i 2009.

430.000 danskere har stort set symptomer på alvorlig stress hver dag.

Op mod hver fjerde sygemelding i Danmark skyldes stress . Det svarer til, at 35.000 er sygemeldt på grund af stress hver dag.

Stress koster Danmark 14 milliarder kroner om året i form af sygedage, tidlige dødsfald og udgifter til sundhedsvæsnet.

En halv million henvender sig i almen praksis hvert år i Danmark på grund af stress.

Kilde: Stressforeningen

Derfor er binyrerne livsvigtige

Over nyrerne sidder to orangefarvede kirtler, der tilsammen vejer cirka 10 gram.

Kirtlerne producerer hormon, så kroppen kan klare stress . Det kan være enten fysisk stress i form af en infektion eller heling efter en kirurgisk operation. Eller psykisk stress i form af arbejdspres eller stor sorg.

Kroppen reagerer ens, uanset om det er den ene eller den anden form.

Binyrerne producerer blandt andet hormoner, der styrer vandindholdet i kroppen og dermed også blodtrykket.

Derudover producerer de stresshormonet kortisol, der skal mobilisere kræfter til enten at kæmpe eller flygte, når du kommer ud for stress . Hormonet har indflydelse på stort set alle organismens væv. Hvis ikke det er til stede, fungerer de øvrige mekanismer dårligt.

I store doser kan hormonet virke hæmmende på betændelsestilstande og immunforsvar og er mere kendt i medicin som binyrebarkhormon.

Kilde: Den store danske encyklopædi.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller