Læger og patienter bliver ført bag lyset af medicinalfirmaerne, som skjuler negative resultater fra kliniske forsøg, så deres medicin fremstår mere effektiv end den er, advarer eksperter.
Et tysk forskerhold har i det anerkendte tidsskrift British Medical Journal offentliggjort en gennemgang af ikke tidligere offentliggjorte forsøg med antidepressivet reboxetine (Edronax). De konkluderer, at medicinen ikke er blevet fremstillet i et sandfærdigt lys, skriver BBC.co.uk.
På baggrund af deres undersøgelse opfordrer forskerne nu til, at medicinalfirmaerne får pligt til at offentliggørt alle resultater fra kliniske forsøg - også når deres produkt ikke tager sig så heldigt ud.
Ikke godkendt i USA
Interessen samlede sig om reboxetine, da det blev forkastet af den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, efter at stoffet var blevet vurderet og godkendt til brug på det europæiske marked.
Dr. Beate Wieseler og hendes kolleger, som står bag artiklen i British Medical Journal, lavede derefter deres egen vurdering af reboxetine ved at kigge på resultaterne fra 13 forsøg, hvoraf otte tidligere ikke var blevet offentliggjort.
Det tegnede et noget andet billede af medicinen, end det, der hidtil var blevet tegnet af producenten, medicinalfirmaet Pfizer.
Dårligere end placebo
Forsøgene pegede på, at stoffet ikke var mere effektivt end placebo, og at det var mindre effektivt end andre, lignende antidepressive midler.
Som om det ikke var nok, så fik flere af patienterne på reboxetine bivirkninger, end patienterne på placebo, og flere patienter droppede medicinen på grund af bivirkninger end forsøgspersoner, som tog andre antidepressiver.
De negative resultater var dog aldrig blevet offentliggjort.
'Vores fund understreger det tvingende behov for tvungen offelitggørelse af førsøgsdata' konkluderer undersøgelsens bagmænd ifølge BBC.co.uk.
Forsvar fra medicinalindustrien
Hos Pfizer forsvarer man reboxetine, som en talsmand kalder 'et effektivt middel'. Ifølge Pfizer blev alle resultater gjort tilgængelige for de myndigheder, som har godkendt midlet til behandling.
Undersøgelsen kommer i kølvandet på flere kritiske historier om medicinalindustrien: Medicinalgiganten Glaxo Smith Kline er ligesom Pfizer blevet anklaget for at tilbageholde kritiske resultater i forhold til diabetesmedicinen Avandia og antidepressivet Seroxat.
Tidligere på måneden blev medicinalfirmaerne i bogen 'Sex, lies and Pharmaceuticals' anklaget for at opfinde nye sygdomme og sygeliggøre raske, så de kunne sælge mere medicin.