H1N1-vaccine ryger i skraldespanden

Landets praktiserende læger får nu besked på at smide deres lagre af H1N1-vaccine ud: Der er ikke længere brug for vaccinen

Den H1N1-vaccine, som blev indkøbt for at tøjle den frygtede pandemi, skal nu destrueres. (Foto: Polfoto)
Den H1N1-vaccine, som blev indkøbt for at tøjle den frygtede pandemi, skal nu destrueres. (Foto: Polfoto)

Sundhedsstyrelsen har nu meddelt, at resten af den vaccine, som blev indkøbt til at bekæmpe sidste års influenza A (H1N1)-epidemi, skal destrueres.

Lægepraksisser og vaccinationssteder, som stadig har rester af Pandemrix-vaccinen liggende, har fået besked på at indlevere den på apoteker eller andre indsamlingssteder.

Årsagen er, at der ikke længere er brug for vaccinen: Årets sæson-influenzavaccine beskytter nemlig også mod influenza A(H1N1).

Ikke længere nødvendig
Danmark indkøbte i sin tid godt 2 millioner doser af vaccinen, som i begyndelsen skulle beskytte især udsatte danskere imod influenza-pandemien.

Siden blev tilbuddet udvidet til, at alle kunne få en H1N1-vaccine, hvis man ønskede det, men det tilbud var der ikke kø til, da først den største panik om H1N1 var afblæst. En frygtet sommer-bølge af epidemien udeblev også, så nu bliver de sidste rester af vaccinen destrueret.

- Vi regner med, at der er distribueret en million doser af vaccinen, hvor cirka halvdelen er brugt, og den anden halvdel nu skal destrueres. Det vi destruerer svarer til cirka 3 millioner kroner. Vi har ikke det præcise tal, da vi ikke ved med sikkerhed, hvor meget der er tilbage, som ikke er brugt, siger centerchef i Sundhedsstyrelsen, overlæge Else Smith.

Sidste års angreb af influenza A(H1N1)-pandemi slog 30 danskere ihjel, mens op mod 500.000 danskere har været smittet, vurderede Statens Serum Institut.

Influenzavaccination starter som vanligt den 1. oktober, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter