Anslåede 300.000 danskere spiser dagligt kalktabletter for at forebygge knogleskørhed. Myndighederne anbefaler ligefrem pillerne til især kvinder og ældre for at styrke skelettet. Men det kan være livsfarligt, skriver Ekstra Bladet. Risikoen for at få blodpropper stiger nemlig med hele 30 procent, hvis du spiser pillerne dagligt.
Det viser en helt ny undersøgelse, som Ekstra Bladet har fået en række danske eksperter til at kigge igennem, før den i dag offentliggøres i det anerkendte lægetidsskrift British Medical Journal.
Enormt bekymrende
Det internationale team af forskere, som står bag, har foretaget en samlet analyse af 11 kliniske afprøvninger med i alt 12.000 personer, som enten fik enten calciumpiller eller snydetabletter. Blandt dem, der fik calcium, steg risikoen for en blodprop i hjertet med omkring 30 procent, ligesom der var tegn på, at faren for slagtilfælde og hjertedød også voksede, skriver Ekstra Bladet i dag.
– Det er enormt bekymrende. Og det øger bekymringen, at kalktabletter er kolossalt udbredte, især hos midaldrende og ældre kvinder, siger Peter Clemmensen, som er formand i Hjerteforeningen og overlæge på kardiologisk klinik på Rigshospitalet.
14 ud af 1000 får blodprop
– Det betyder, at hver gang 1.000 kvinder tager calciumpiller i fem år, vil 14 kvinder få en blodprop i hjertet. Til sammenligning forebygger calciumpillerne blot 26 tilfælde af knoglebrud blandt de 1.000 personer, forklarer læge og videnskabsjournalist Jerk W. Langer, som er en af landets førende eksperter i kosttilskud, til Ekstra Bladet.
– Det her skal tages alvorligt. Et håndkøbspræparat, der øger risikoen for blodpropper med 30 procent er noget af det mest betydelige, vi har set, siger Peter Clemmensen.
– I de sidste fem-ti år er der produkter, som er taget af markedet for mindre ting. Der er en betydelig ubalance mellem effekten af kalktabletterne og de farlige bivirkninger. Så de rette eksperter bør kraftigt overveje, om det er en god idé at sælge pillerne i håndkøb, siger Clemmensen.
Måske hjælper d-vitamin
Undersøgelsen indikerer også, at 10 af de 1000 brugere vil blive ramt af slagtilfælde, mens 13 personer ligefrem vil dø. Den del kan dog ikke statistisk bevises ud fra de data, der ligger til grund. Derudover har undersøgelsen kun set på patienter, der ikke tog D-vitamin sammen med kalktabletterne, hvilken en del gør.
- Derfor ved vi ikke, hvordan det ser ud for de patienter, der tager D-vitamin ved siden af. En ny undersøgelse er nødvendig for at slå problemet yderligere fast. Men der er ingen tvivl om, at det er bekymrende, siger Niels Christian Heebøll-Nielsen, speciallæge i almen medicin, ansat ved Institut for Rationel Farmakoterapi.
Købes uden recept
Kalktabletter kan købes uden recept på apoteket, i helsekostbutikker, supermarkeder og på nettet.
– Det er en overraskende undersøgelse i et af de meste anerkendte lægelige tidsskrifter, og derfor skal resultaterne tages alvorligt. Jeg forventer, at de vil blive gransket af både lægelige eksperter og af Lægemiddelstyrelsen, som så må tage stilling til, om kalktilskud fremover skal være receptpligtige, siger Yves Sales, formand for Lægeforeningens lægemiddeludvalg, som Ekstra Bladet også har talt med.
Institut for Rationel Farmakoterapi arbejder for at ændre uhensigtsmæssige ordinationsvaner og for den behandling, som giver den største effekt, de færreste og mindst alvorlige bivirkninger til den lavest mulige pris. Her er man enig i, at der bør ses nærmere på tabletterne:
Fødevarestyrelsen ind i sagen
– Det er klart, at nogen har gavn af kalktabletter, men at man tilsyneladende også kan komme til skade. Vi er nødt til at have flere facts på bordet. Og derefter må vi så overveje, om de slet ikke skal sælges i håndkøb, siger Niels Christian Heebøll-Nielsen, speciallæge i almen medicin, ansat ved Institut for Rationel Farmakoterapi.
Fødevarestyrelsen går nu også ind i sagen:
– Når der kommer nye data som disse, er det noget vi kigger på. Om vi ændrer vores anbefalinger, og hvor hurtigt, afhænger af alvorligheden i sagen. Vi vil bestemt se nærmere på denne nye undersøgelse om kalktilskud og blodpropper i samarbejde med vores eksperter, siger ernæringsfaglig medarbejder i styrelsen, cand. Scient. Søren Langkilde.
LÆS MERE I EKSTRA BLADET FREDAG