Annonce:
Annonce:

Kalktilskud stadig vigtigt ved underskud

Selv om kalktabletter sættes i forbindelse med øget risiko for blodpropper, er det vigtigt, du stadig tager dem, hvis du har decideret mangel på kalk

Det kan være forbundet med risiko for blodpropper at tage kalktabletter, hvis du får for meget kalk. Mangler du kalk, er det derimod vigtigt, du tager et calciumtilskud, men tag D-vitamin sammen med, siger eksperterne. (Foto: Thomas Borberg)
Det kan være forbundet med risiko for blodpropper at tage kalktabletter, hvis du får for meget kalk. Mangler du kalk, er det derimod vigtigt, du tager et calciumtilskud, men tag D-vitamin sammen med, siger eksperterne. (Foto: Thomas Borberg)
Annonce:
Følg Sundhed

Ekstra Bladets beskriver i dag en stor international undersøgelse, som påviser en sammenhæng mellem kalktabletter og blodpropper i hjertet.

Det har fået flere læsere til at henvende sig og høre, hvordan de skal forholde sig, hvis de tager tabletterne.

Bo Abrahamsen, professor, overlæge på Osteoporose-klinikken på Gentofte Hospital og medlem af Osteoporoseforeningens Forskningsudvalg har gennemgået resultatet fra den offentliggjorte undersøgelse, og kommenterer følgende:

Annonce:

Risiko opstår, hvis du får for meget
- Undersøgelsen viser med baggrund i 11 studier, at der er en øget risiko for blodprop i hjertet på mellem 2 og 57 procent, hvis man tager calciumtilskud uden D-vitamin, og man i forvejen får calcium nok i kosten. Hvis man behandler 1000 kvinder med calciumtilskud i fem år, tyder undersøgelsen på, at 14 vil få blodprop i hjertet som følge af tilskuddet, mens der ville blive 26 færre knoglebrud.

- Men risikoen gjaldt alene mennesker, som i forvejen fik tilstrækkeligt med calcium igennem kosten. Hvis man indtog mindre end 800 mg calcium i kosten – hvilket er tilfældet for en stor del af den danske ældrebefolkning - var der ingen hjerterisiko ved calciumtilskud. Undersøgelsen har heller ikke set på calcium givet sammen med D-vitamin, hvilket er den måde de fleste danskere tager calciumtilskud på, uddyber Bo Abrahamsen.

Spis D-vitamin sammen med
Konklusionen ifølge Bo Abrahamsen er således:

- Har man et lavt indtag af calcium i sin kost - typisk fordi man undgår mejeriprodukter og andre calciumrige fødevarer -kan man fint tage calciumtilskud, uden at det øger risikoen for hjertesygdom. Hvis man tager tilskud af calcium og D-vitamin som led i behandling af knogleskørhed, bør man fortsætte med dette.

Annonce:

- Det anbefales, at man tager Calcium og D-vitamin sammen, eftersom Calcium givet uden D-vitamin ikke forebygger knogleskørhed. Mangel på D-vitamin er langt mere almindeligt i Danmark end mangel på calcium. Uanset om man får tilstrækkeligt Calcium gennem kosten, eller om man tager calcium i form af tilskud, bør man derfor altid supplere med D-vitamin svarende til 20 µg pr. dag hvis man har knogleskørhed.

Får du for meget eller for lidt?
Det kan være noget af en udfordring at danne sig et overblik over, hvad man skal spise og drikke for at sikre, at man indtager tilstrækkeligt med calcium og D-vitamin mv. Du kan klikke dig ind på fødevaredatabanken på www.foodcomp.dk, som hører ind under Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

Her kan man hurtigt danne sig et overblik over indholdet af vitaminer, mineraler, proteiner og kulhydrater mv. i alle gængse fødevarer.

Af siden fremgår fx, at en halv liter skummetmælk indeholder 620 mg calcium og 50 gram fast ost (40+) indeholder 480 mg calcium. Mælkeprodukter er den fødevaregruppe, der indeholder mest calcium pr. gram, men også grøntsager som fx broccoli indeholder calcium (44 mg pr. 100 g broccoli).

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Har du vildledt Folketinget, Ellemann?
Annonce:
Annonce:

... Se billederne

Annonce:
Annonce: