Vi fylder os med uduelige kosttilskud

Undersøgelser, der afliver myterne om D-vitamins helbredende effekt, gør ikke indtryk på danskerne, som spiser D-vitamin i stor stil

Den primære kilde til D-vitamin er solen, når den rammer huden. Derfor er der ingen grund til at tage tilskud for raske danskere. (Foto: Colourbox)
Den primære kilde til D-vitamin er solen, når den rammer huden. Derfor er der ingen grund til at tage tilskud for raske danskere. (Foto: Colourbox)
Følg Sundhed

Danskerne fylder sig med D-vitaminer, selv om både danske og udenlandske undersøgelser har hamret en pæl igennem D-vitaminerne som løsningen på alverdens sygdomme og skavanker.

Næsten hver tredje voksne dansker supplerer den daglige kost med D-vitamin i håb om, at det vil forebygge alt fra astma, allergi, sukkersyge, sklerose og luftvejsinfektioner til tuberkulose og kræft.

Særligt kvinder tager D-vitamin
Især kvinder over 55 år bruger kosttilskuddet, mens personer under 35 år oftest selv vurderer, at de mangler D-vitamin. Det viser en undersøgelse foretaget af FDB Analyse.

Mens 37 procent af kvinderne supplerer kosten med D-vitaminer, gælder det kun hver fjerde mand. Alligevel tror dobbelt så mange kvinder som mænd, at de får for lidt D-vitamin.

Jo ældre jo flere D-vitaminer
Forbruget af D-vitaminer stiger ifølge undersøgelsen med alderen. Kun 21 procent af de 15-34-årige spiser D-vitamin-tilskud mod 49 procent af de 55-74-årige.

Markant flere danskere med lang, videregående uddannelse supplerer med D-vitaminer end personer med en kort uddannelse (39 procent mod 25 procent).

Intet belæg for forebyggende effekt
Alligevel slog en international undersøgelse med 368.000 deltagere gennem 33 år for nylig fast, at D-vitamin ingen forebyggende effekt har på syv almindelige kræftsygdomme. Næsten samtidig konkluderede DTU Fødevareinstitut, at der ikke er belæg for, at D-vitamin forebygger en række andre sygdomme.

Derfor lyder anbefalingen fortsat, at raske danskere ikke har brug for ekstra D-vitamin.

Kun de, der sjældent opholder sig i solen, har mørk hud eller er tildækket med tøj, bør tage et tilskud. Det samme gælder personer over 70, personer i risiko for knogleskørhed samt beboere på plejehjem.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+