Annonce:
Annonce:

9000 danskere får kræft af solbadning

Solalarm: 282 danskere dør årligt at hudcancer. Danskerne er dårlige til at passe på i solen, advarer Kræftens Bekæmpelse

Annonce:
Følg Sundhed

Den lange, kolde, klamme, nederen vinter har fået rigtig mange danskere til at smide klunset og suge de længeventede solstråler til sig. Meteorologerne lover i denne weekend op mod 30 graders varme flere steder i landet, og en hedebølge virker langt fra usandsynlig.

Men det er en rigtig dårlig idé i din frådende iver efter at tilegne dig en dyb, brun kulør at droppe solcreme og anden kræftforebyggelse. Desværre er det, hvad rigtig mange danskere gør.

Annonce:

282 dør om året
Ifølge Kræftens Bekæmpelse rammes flere end 9000 danskere om året af hudkræft, som skyldes UV-stråling. Det er næsten tre gange så mange som for 30 år siden. registreres første gang man får diagnosen - altså er de 9000 nydiagnosticerede patienter. Sygdommen vender ofte tilbage, men det registreres ikke næste gang man får det. Det vil sige, at det årlige antal tilfælde er langt højere.

Sidste år blev 44 procent af danskerne solskoldede, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse. Ikke engang i Sydeuropa, som har langt flere soltimer om året og farligere stråling, kan man følge med på danskernes kræftbølge. Danmark indtager faktisk den lidet eftertragtede plads som nummer 7 på verdensplan i antallet af tilfælde af kræft i huden.

Se også Slem solskoldning: Kollaps og hjertestop.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse dør 282 om året af kræft i huden – altså næsten en om dagen.. Mere nøjagtigt tager modermærkekræft livet af 230 danskere, mens 52 dør af almindelig hudkræft.

– Det er et stort problem for Danmark, at man ikke tager det her alvorligt, siger Anja Philip, projektchef for Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens solkampagne ’Skru ned for solen mellem 12&15.

Annonce:

Mange unge
Især de unge er ifølge hende i fare. Danskere i aldersgruppen 15 til 34 år bliver i dag hyppigst ramt af modermærkekræft.

Anja Philip forklarer, at jo tidligere, du bliver solskoldet, og jo flere gange, det sker, desto større er risikoen for at udvikle farlig modermærkekræft. Det er en af de to hudkræfttyper, som man sætter i forbindelse med solens stråler.

Forskning tyder på, at modermærkekræft udvikler sig over en periode på fem til syv år, mens almindelig hudkræft udvikler sig over 15-20 år.

Så hvis du vil sikre dine børn og dig selv mod at blive en del af statistikken bør du tage Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens solråd alvorligt, når UV-indekset er tre eller mere: Siesta, solhat, solcreme og sluk solariet - og undgå at blive solskoldet.

1. Søg skygge.

Annonce:

2. Lad være med at stege i solen mellem klokken 12 og 15. På rigtig stærke dage kan UV-indekset faktisk allerede godt være over tre allerede klokken 10 om formiddagen, så du bør overveje at holde dig væk fra solen.

3. Smør dig med rigeligt solcreme med minimum faktor 15, hvor dit tøj ikke dækker, før du går ud.

4. Husk solhat og tøj.

5. Drop solarium.

Husker du solcremen? Hvad med pædagogerne i dine ungers børnehave eller vuggestue? Har de styr på de små i varmen? Ellers kan du skrive til kupnyhed@eb.dk og fortælle din historie.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: