Hvis du elsker en kold dukkert i havet, så er du ikke den eneste. Brandmænd foretrækker nemlig også det kolde vand, og lige nu rapporteres der om en øget forekomst af gopler. Senest i Norge hvor antallet af brandmænd er fordoblet i forhold til sidste år.
Herhjemme findes der ingen national overvågning af bestanden af gopler.
- Vi lider under mangel på tal og statistikker. Den globale faglitteratur peger på, at goplerne generelt er i fremgang, siger professor Hans Ulrik Riisgård til ekstrabladet.dk. Han er leder af Marinbiologisk Forskningscenter under Syddansk Universitet.
Derfor bliver der flere og flere
- Grunden til den øgede forekomst skyldes en kombination af klimaforandringer, overgødning og overfiskning. Goplerne lever – ligesom mange sildefisk - af zooplankton. Og bliver der fanget mange sild, er der mere føde til goplerne, forklarer Hans Ulrik Riisgård.
- Særligt i Middelhavet og Det Japanske Hav har der været masseforekomster af gopler, der giver svære forbrændinger. Sågar i vores egen Limfjord er der årligt masseforekomster af vandmænd, og det går især ud over de rekreative interesser, siger professoren.
'Ved fralandsvind kommer brandmænd ind'
Hvis du vil undgå et smerteligt møde med en brandmænd på strandturen så tjek vindforholdene. Det er nemlig særligt ved fralandsvind, at brandmændene volder badegæster kvaler.
- Næsten hvert år er der problemer i Århusbugten og langs den jyske østkyst, når vinden blæser fra vest. Goplerne holder nemlig til i det dybere, kolde vand, og hvis vinden blæser det varme overfladevand væk fra land, følger goplerne med det opstigende kolde vand ind mod stranden. Så husk mundheldet 'Ved fralandsvind kommer brandmænd ind', siger Hans Ulrik Riisgård.
Læs hele hans og Ole Tendals artikel 'Goplerne kommer'