Håb for frustrerede stofskiftepatienter

Endelig har patienter med for lavt stofskifte fået et alternativ til den livsvigtige medicin, der har givet dem utallige bivirkninger

Skjoldbruskkirtlen producerer de hormoner, der regulerer stofskiftet. Kirtlen sidder forrest på halsen under adamsæblet, og den bliver her ultralydscannet. (Foto: Merck Serono)
Skjoldbruskkirtlen producerer de hormoner, der regulerer stofskiftet. Kirtlen sidder forrest på halsen under adamsæblet, og den bliver her ultralydscannet. (Foto: Merck Serono)
Følg Sundhed

Den svære hovedpine er lettet, mavekramperne taget af og svimmelheden forsvundet hos patienter med for lavt stofskifte, der fik voldsomme gener af at tage den livsvigtige medicin. Men nu er der to forskellige typer piller at vælge i mellem.

Den 28. december 2009 blev de facto monopolet på medicinen Eltroxin brudt, da Euthyrox-tabletterne ramte de danske apotekers hylder. Lægemiddelstyrelsen blev gennem 2009 bombarderet med indberetninger om bivirkninger ved Eltroxin, efter sammensætningen i pillerne blev ændret. I alt beskriver 995 rapporter sammenlagt om 5481 bivirkninger.

LÆS EKSTRA BLADETS TEMA OM SKANDALEN

En bedring
På Herlev Hospitals endokrinologiske afdeling tager overlæge Birte Nygaard sig af patienterne med stofskiftesygdomme.

- Færre har problemer med Euthyrox, men det er ikke alle, der har fået det bedre, siger Birte Nygaard, der også er formand for stofskiftehormonlægerne, Dansk Thyreoidea Selskab.

Det er med blandede følelser, at hun igen udtaler sig til ekstrabladet.dk om de mange bivirkninger fra den nye sammensætning af Eltroxin. Hun har tidligere beskyldt pressen for også at bære en del af patienternes bekymring.

- Nu er der endelig faldet lidt til ro på. Ingen ved præcist, hvad der skete. Nogen havde uforklarlige symptomer, men for den største gruppes vedkommende, har det været noget andet end medicinen. Hele debatten påvirker patienternes indtryk, siger Birte Nygaard.

I jagten på årsagen til bivirkninger som muskelsmerter, træthed, kvalme er mange blevet undersøgt grundigt, og andre diagnoser er dukket op.

Sig det selv til din læge
Mange patienter følte sig totalt overhørt og latterliggjort hos lægen, og de søgte til udlandet og købte mere eller mindre i blinde selv medicin over nettet. Men nu er der altså et alternativ til Eltroxin, som lægen på helt vanlig vis kan udskrive til patienten.

Det er Merck Serono, der producerer Euthyrox, som har været markedsført verden over i en årrække.

- Vi bliver ringet op af patienter, der spørger, om de vil få det bedre, hvis de skifter til Euthyrox. Men det kan vi ikke garantere, siger Hans Koch, administrerende direktør i Merck Serono til ekstrabladet.dk.

Ud fra sine salgstal vurderer han, at der i øjeblikket er 2000-3000 patienter i behandling med Euthyrox. I alt lider omkring 100.000 danskere af for lavt stofskifte.

Medicinalfirmaet har ventet med at orientere de praktiserende læger, så der kunne produceres piller nok til de danske apoteker. Lægerne bliver i løbet af maj måned orienteret om, at Euthyrox nu findes i handlen.

Symptomer på for lavt stofskifte:

- Nedsat appetit, træthed, kuldskærhed, tyndt hår, maveproblemer, vægtforøgelse, langsom hjerterytme, muskelsvaghed og -smerter, depression, en dybere stemme, manglende fertilitet og dårlig hukommelse og koncentrationsbesvær.

- Specielt hos ældre er hukommelsesproblemer ofte det eneste tegn på for lavt stofskifte.

- Kvinder er i farezonen: Stofskifteproblemer rammer hovedsageligt yngre og midaldrende kvinder, og antallet af patienter stiger med omkring fem procent om året. I dag tager 100.000 danskere Eltroxin mod for lavt stofskifte.

Det er skjoldbruskkirtlen, der styrer stofskiftet. Kirtlen producerer hormoner, påvirker kroppens udvikling, vækst og styrer stofskiftet i alle kroppens celler.

Cellernes iltoptagelse afhænger af hormonerne, som styrer forbrænding af fedt og kulhydrater. Manglen på stofskiftehormoner påvirker alle kroppens organer som for eksempel hjerne og hjerte.

Kilde: Dagens Medicin

Sagen kort

- December 2008 ændrer GSK pillen, uden hverken at orientere de 100.000 patienter, lægerne eller apotekerne. Hjælpestofferne er ændret, og det er ikke længere muligt at halvere dosis ved at dele pillen.

- I maj 2009 vælter det ind til Lægemiddelstyrelsen med rapporter om bivirkninger.

- GSK kommer i tanke om, at patienter i New Zealand og Holland heller ikke kunne tåle den nye version, de den blev introduceret på de markeder.

- Førende endokrinologer efterlyser alternativer, da Eltroxin er den eneste medicin i Danmark, og den nye version forringer behandlingsmulighederne.

- Til og med august har Lægemiddelstyrelsen modtaget 529 rapporter om i alt 2.873 bivirkninger, og flere patienter har fået fyresedler efter for mange sygedage med den ændrede medicin.

- De store sygehuse har været nødt til at søge Lægemiddelstyrelsen om generelle udleveringstilladelser, fordi så mange patienter har det dårligt.

- Konkurrenten Merck Serono bebuder, at selskabet vil markedsføre et alternativ i Danmark, der er velkendt og afprøvet i resten af EU.

Oplever du bivirkninger? Meld dem selv til Lægemiddelstyrelsen på www.meldenbivirkning.dk her.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind