D-vitamin livsvigtigt for immunforsvar

Solens stråler er altafgørende for dit immunforsvar og hovedkilden til de D-vitaminer, der aktiverer kroppens immunforsvar

D-vitamin er vigtigt for dit immunforsvar. Alligevel har 70 procent af danskerne D-vitaminmangel. (Foto: Colourbox)
D-vitamin er vigtigt for dit immunforsvar. Alligevel har 70 procent af danskerne D-vitaminmangel. (Foto: Colourbox)
Følg Sundhed

Nu er der endnu mere grund til at glæde sig til sommersolens varme stråler. Den tilfører nemlig livsvigtige D-vitaminer til din krop. Det har længe været kendt, at vitaminet har en indflydelse på dit immunforsvar. Men nu har danske forskere påvist, at kroppens forsvar slet ikke fungerer uden:

- I kroppen har vi nogle hvide blodlegemer, der kaldes T-celler. De har den specielle evne, at de kan opdage, når der kommer bakterier og virus ind i kroppen. Hvis de opdager det, udvikler T-cellerne sig til en hær, der er trænet og uddannet til at opspore og udrydde den indtrængende bakterie eller virus. Vi har nu fundet ud af, at T-cellerne slet ikke kan blive aktiveret, hvis ikke der er D-vitamin i kroppen, forklarer professor Carsten Geisler fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, som har stået i spidsen for den nye forskning.

Danskere mangler D-vitamin
Her i Danmark står solen så lavt på himlen, at den simpelthen ikke giver D-vitamin om vinteren. Heldigvis kan vores krop i løbet af sommeren lagre D-vitamin. Men nu er det lager ved at være brugt op.

- I slutningen af vinteren er der rigtig mange, der lider af D-vitaminmangel. Faktisk er det omkring 70 procent, siger Carsten Geisler.

Du behøves dog ikke rejse sydpå for at få D-vitamin om vinteren. I stedet kan du spise vitaminpiller med D-vitamin og fed fisk:

- Men man skal spise rigtig meget fed fisk for at få dækket sit behov. Og det er der stort set ikke nogen danskere, der gør. Derfor er solen helt overvejende hovedkilden til D-vitamin i Danmark, forklarer Carsten Geisler.

Solcreme forhindrer D-vitamin
Carsten Geisler oplyser, at du i løbet af sommeren skal opholde dig en halv time i solen for at få nok D-vitamin. Det hjælper dog ikke noget, hvis du har smurt et tykt lag solcreme over faktor otte på. Så får din krop nemlig ikke D-vitamin.

Derfor handler det ifølge Carsten Geisler om at finde en balancegang. Og han opfordrer til, at man specielt giver børn et tilskud af D-vitamin, hvis de er dækket helt til om sommeren:

- Jeg tager selv D-vitamin. Her i vinterhalvåret tager jeg et ekstra tilskud, og ellers tager jeg en almindelig multivitaminpille.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+