Annonce:
Annonce:

Flere piger prøver panodilselvmord

I år har fire gange så mange teenagepiger været indlagt med paracetamol-forgiftning som i 1997. De ved ikke, hvor livsfarligt det er

Flere og flere piger prøver panodilselvmord. Mange fortryder, men ved ikke, hvor farligt svagt smertestillende medicin er. (Foto: Colourbox)
Flere og flere piger prøver panodilselvmord. Mange fortryder, men ved ikke, hvor farligt svagt smertestillende medicin er. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Sundhed

Alt for mange unge piger prøver at begå selvmord med Panodiler eller tilsvarende smertestillende medicin. De aner ikke, hvor farlige pillerne er, og at de faktisk har stor risiko for at dø af at spise dem. I mindre alvorlige tilfælde får de lever- og nyresvigt, som kan forkorte og forringe pigernes liv betydeligt.

Kender ikke faren
Der er sket en alvorlig stigning i antallet af unge piger mellem 12 og 20 år, der bliver paracetamol-forgiftet, fordi de prøver at tage livet af sig med smertestillende piller. Ifølge Lægemiddelstyrelsen er selvmordsforsøget i mange tilfælde snarere er et råb om hjælp end et inderligt ønske om at dø. Og det er vigtigt, at pigerne bliver klar over, at de i værste fald risikerer at dø eller få varige men, hvis de tager for mange hovedpinepiller.

Annonce:

Firedobling af indlæggelser
Ifølge Landspatientregistrets tal er pigerne i aldersgruppen 12-20 år de værst ramte. I 1997 lå indlæggelsesantallet på 221, og i år har allerede 937 piger været indlagt på sygehuset på grund af forgiftninger og selvmordsforsøg med de såkaldte paracetamol-forgiftninger. Det viser altså en firedobling siden 1997.

Det samlede tal af indlæggelser for alle aldersgrupper lød i 1997 på 1011, mens antallet i 2009 indtil videre lyder på 2680. Her er der altså 'kun' tale om godt en fordobling af indlæggelser.

Hvis du har taget paracetamol kan lægerne redde dit liv med hospitalsbehandling, når bare forgiftningen opdages i tide. Men pillerne kan i værste fald slå dig ihjel.

Kup! bringer her fakta fra Lægemiddelstyrelsen om de farlige piller:

Annonce:

1. Det er en skrøne, at du hurtigt bliver døsig, når du har taget en overdosis smertestillende piller. Umiddelbart ses der ingen symptomer på en forgiftning med paracetamol. Først et-to døgn efter indtagelse af overdosen vil symptomerne komme i form af kvalme, opkastninger, ømhed og smerter i maven, utilpashed, gulsot og misfarvning af urin og afføring. Senere kan der ske en gulfarvning af hud og øjne. I værste fald mister du efter cirka tre døgn miste bevidstheden. Efter yderligere et-to døgn dør du.

2. Jo større en dosis paracetamol, du indtager, jo farligere er det. Og jo længere tid, der går fra indtagelse af overdosis til behandling på sygehus, desto større er risikoen for alvorlige skader.

3. Forgiftning kan behandles, hvis den opdages i tide. Det gælder om at komme i behandling på sygehus så hurtigt som muligt.

4. Ved svære forgiftninger, som ikke bliver behandlet i tide, kan levertransplantation komme på tale.

Annonce:

5. Du bliver ikke bare udpumpet og sendt hurtigt hjem efter behandlingen. Det tager minimum 36 timer at afgifte kroppen, og selve indlæggelsen strækker sig over flere dage. Afgiftningen er meget voldsom. Du får lagt en sonde op gennem næsen. Du får aktivt kul, som skal neutralisere de svage smertestillende piller i mavesækken. Samtidig får du lagt drop med modgift. Hvis behandling med modgiften bliver påbegyndt inden 10 timer efter forgiftningen, er risikoen for svær leverskade lille. Selv efter 10 timer kan man behandle forgiftningen og begrænse skaderne.

6. Paracetamol bliver nedbrudt i leveren. Ved overdosering kan den normale nedbrydning ikke følge med. Derfor dannes der giftige affaldsstoffer, som kan ødelægge leveren og i sjældne tilfælde også nyrerne, bugspytkirtlen og knoglemarven. I værste fald kan du dø af leversvigt.

I morgen lancerer Lægemiddelstyrelsen en ny kampagne, som sætter fokus på de meget alvorlige konsekvenser, som overdreven brug af svage smertestillende piller som Panodil kan have for teenagepiger.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: