Annonce:
Annonce:

H1N1-vaccinen udløser bivirkninger

Læger advarer mod bivirkninger af influenza-vaccinen. Samtidig begynder de første meldinger om utilpashed at løbe ind

Flere læger advarer mod at vaccinere bredt. Hjælpestofferne i vaccinen er ikke sikre nok, mener de. (Foto: Colourbox)
Flere læger advarer mod at vaccinere bredt. Hjælpestofferne i vaccinen er ikke sikre nok, mener de. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Sundhed

De danske myndigheder råder fortsat risikogrupper, sundhedspersoner og samfundets nøglepersoner til at få vaccinen Pandemix mod influenza A. Men det er både risikabelt og unødvendigt at massevaccinere, advarer flere eksperter i Børsen i dag.

Mauri Johansson er konsulent og pensioneret speciallæge i arbejds- og samfundsmedicin med ansættelser på blandt andet Århus Universitet samt forskellige arbejdsmedicinske klinikker. Han er meget skeptisk over for vaccinen.

- Mange alvorlige bivirkninger kan begynde at melde sig i den kommende fremtid, men hele området for bivirkninger er desværre meget mørkelagt i Danmark, siger Mauri Johansson til Børsen.

- Det er problematisk, når nogle af de kendte bivirkninger er allergiske reaktioner, neurologiske lidelser og choktilstande, når disse æggehvidestoffer og tungmetaller i vaccinen kommer ind i kroppen, advarer han.

Annonce:

Tvivlsomt hjælpestof
En anden pensioneret overlæge, Anders Bruun-Laursen, har valgt at kontakte ekstrabladet.dk med en lignende bekymring. Han har tidligere skrevet i Ugeskrift for Læger om problematikken.

- Ifølge Pandemrix-vaccineproducenten GlaxoSmithKline skyldes de influenzalignende symptomer, som hver 10. vaccineret i Sverige får, selve hjælpestoffet i vaccinen - det vil sige stoffet squalen, forklarer han.

- Squalen var også i vaccinen mod miltbrand, som soldater modtog i forbindelse med den første Golfkrig. Stoffet er stærkt mistænkt for at have invalideret 140.000 med bindevævssygdomme - idet syge soldater har meget antistof imod squalen, mens raske ikke har antistof imod squalen, hævder han.

Svimmel og smagløs
I Norge er de første over 30 sager om bivirkninger af H1N1-vaccinen blevet registreret i Legemiddelverket, den norske pendant til Lægemiddelstyrelsen.

Bivirkningerne er blandt andet utilpashed, svimmelhed, tap af smags- og lugtesans, kvalme og tåreflåd.

Annonce:

Legemiddelverkets seniorrådgiver Ingebjørg Buajordet kan over for Dagbladet.no dog endnu ikke sige noget om, hvor alvorlige de pågældende tilfælde er. Samtidig har man ikke det præcise antal af vaccinations-komplikationer.

Én sag - flere på vej
Overlæge på Statens Serum Institut Kåre Mølbak har hidtil afvist, at hjælpestofferne i H1N1-vaccinen kan udgøre den store risiko. Om antallet af bivirkninger blandt danske vaccinerede siger han:

- Det er endnu for tidligt at sige noget om omfanget. Det er Lægemiddelstyrelsens opgave at følge udviklingen, og vi vil løbende koordinere med dem.

Overlæge med ansvar for forbrugersikkerhed i Lægemiddelstyrelsen Doris Irene Stenver oplyser, at styrelsen ind til nu kun har modtaget én sag om bivirkning af vaccinen. Hvilke gener, bivirkningen udløste, kan hun ikke sige.

Annonce:

- Vi forventer, at der kommer flere. Årsagen til, at vi har en overvågning af bivirkningerne er jo, at vi kan samle viden og eventuelt ændre i anbefalingerne. Som det er nu, har myndighederne vurderet vaccinens fordele og ulemper - og har altså fundet, at fordelene overvejer ulemperne, siger hun.

Risikogrupper

Nogle personer er i større risiko for at udvikle alvorlig sygdom, hvis de får influenza A (H1N1). Du skal være særligt opmærksom på influenza, hvis du har:

1. Lungesygdomme som KOL, astma med kronisk obstruktion og astma, der er vanskelig at kontrollere, cystisk fibrose, sarkoidose, lungefibrose, samt andre lungesygdomme især, hvis lungefunktionen er nedsat, eller der er gentagne lungeinfektioner.

2. Hjerte- og karsygdomme, især svær koronarsygsdom, hjertesvigt, sværere klaplidelser (ikke kun isoleret forhøjet blodtryk) samt blodsygdomme som hæmoglobinopathier.

3. Diabetes 1 eller 2, især med komplicerende hjerte- eller nyresygdom eller med almen svækkelse pga. diabetiske senfølger - eller diabetes, der er vanskelig at kontrollere.

4. Medfødte eller erhvervede immundefekter, herunder hiv-smittede personer og medikamentelt immunsupprimerede.

5. Neuromuskulær sygdom med påvirket respiration eller nedsat hostekraft.

6. Kronisk lever- eller nyresvigt (vejledende GFR under 30 ml/min).

7. Svær overvægt (BMI over 40).

8. Andre sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko, f.eks gentagne lungeinfektioner.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Gå nu hjem, Thorkild
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: