H1N1 er mildere end sæsoninfluenza

Erklæringen om en dansk epidemi af H1N1-influenzaen har skabt frygt, men der er mere grund til at frygte en helt almindelig sæsoninfluenza

Vask hænder efter du har pudset næse. Så mindskes smittespredning. (Foto: Colourbox)
Vask hænder efter du har pudset næse. Så mindskes smittespredning. (Foto: Colourbox)

H1N1-influenzaen er så mild, at sundhedsmyndighederne forventer en lavere dødelighed i den igangværende epidemi end ved en almindelig sæsoninfluenza.

Sådan lyder et af hovedbudskaberne fra Sundhedsstyrelsens pressemøde om planen for håndteringen af influenzaepidemien i Danmark.

- H1N1-influenzaen er mild. Den svarer til en sæsoninfluenza i styrke, men vi forventer en lavere dødelighed i H1N1-forløbet end ved en almindelig sæsoninfluenza, siger Jesper Fisker, administrerende direktør for Sundhedsstyrelsen.

1000-3000 dødsfald
Danmark oplever i gennemsnit en influenzaepidemi hvert andet år, hvor omtrent 1 million mennesker bliver smittet. Epidemien antages at være skyld i cirka 1000 og 3000 dødsfald, og blandt disse er 90 procent personer over 65 år, oplyser Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Der er ikke overskydende vacciner mod H1N1, og lægerne afslutter vaccinationerne af risikogrupperne i denne uge eller den næste. Det vides ikke, hvor mange der er indlagt med komplikationer fra H1N1-influenzaen.