Annonce:
Annonce:

Læger kritiserer massevaccination

Eksperter advarer mod at influenzavaccinationerne kan have alvorlige bivirkninger. Man kender ikke bivirkningerne til bunds for sårbare grupper

Bivirkningerne af vaccinen for de specielt sårbare grupper kender man ikke til bunds, og ressourcemæssigt er vaccinationen helt ude af proportion, lyder kritikken fra flere eksperter. (Foto: Colourbox)
Bivirkningerne af vaccinen for de specielt sårbare grupper kender man ikke til bunds, og ressourcemæssigt er vaccinationen helt ude af proportion, lyder kritikken fra flere eksperter. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Sundhed

Danskerne lægger i øjeblikket arme til en vaccine med H1N1-vaccine, som er hastet gennem systemet. Bivirkningerne for de specielt sårbare grupper kender man ikke til bunds, og ressourcemæssigt er vaccinationen helt ude af proportion, lyder kritikken fra eksperter i dagbladet Børsen.

I disse dage skyder praktiserende læger Pandemrix-vaccinen i blodet på danskere, der er specielt sårbare over for H1N1 også kendt som svineinfluenza. Samme vaccine har myndighederne i Schweiz valgt at skåne gravide, børn og ældre personer for, da man ikke kender bivirkningerne blandt disse grupper til bunds. Men i Danmark fastholder Sundhedsstyrelsen sine anbefalinger af at vaccinere de udsatte grupper.

- Jeg forstår godt de lande som Schweiz, der er tilbageholdende og helt undlader at vaccinere gravide og børn, som hører til de allermest sårbare grupper i befolkningen. På den måde er vaccinationsprogrammerne mod influenza H1N1 imod al sædvane inden for lægevidenskaben, siger Peter Skinhøj, professor, dr.med. ved Rigshospitalet, til Børsen.

Forceret sikkerhedskontrol
Mauri Johansson, konsulent og pensioneret speciallæge i arbejds- og samfundsmedicin med ansættelser på blandt andet Århus Universitet samt forskellige arbejdsmedicinske klinikker er meget skeptisk over for vaccinen, "det kunstige tidspres og den forcerede sikkerhedskontrol".

- Mange alvorlige bivirkninger kan begynde at melde sig i den kommende fremtid, men hele området for bivirkninger er desværre meget mørkelagt i Danmark, siger Mauri Johansson.

Risikogrupper

Nogle personer er i større risiko for at udvikle alvorlig sygdom, hvis de får influenza A (H1N1). Du skal være særligt opmærksom på influenza, hvis du har:

1. Lungesygdomme som KOL, astma med kronisk obstruktion og astma, der er vanskelig at kontrollere, cystisk fibrose, sarkoidose, lungefibrose, samt andre lungesygdomme især, hvis lungefunktionen er nedsat, eller der er gentagne lungeinfektioner.

2. Hjerte- og karsygdomme, især svær koronarsygsdom, hjertesvigt, sværere klaplidelser (ikke kun isoleret forhøjet blodtryk) samt blodsygdomme som hæmoglobinopathier.

3. Diabetes 1 eller 2, især med komplicerende hjerte- eller nyresygdom eller med almen svækkelse pga. diabetiske senfølger - eller diabetes, der er vanskelig at kontrollere.

4. Medfødte eller erhvervede immundefekter, herunder hiv-smittede personer og medikamentelt immunsupprimerede.

5. Neuromuskulær sygdom med påvirket respiration eller nedsat hostekraft.

6. Kronisk lever- eller nyresvigt (vejledende GFR under 30 ml/min).

7. Svær overvægt (BMI over 40).

8. Andre sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko, f.eks gentagne lungeinfektioner.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
En formand, der gør, hvad der bliver sagt
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: