Gummiregler om dødshjælp

Det er i praksis op til lægerne at bestemme, om de vil give aktiv dødshjælp eller ej

John benyttede sig af den eneste paragraf, der giver patienter lov til selv at sige stop: Sultestrejke. (Foto: DR)
John benyttede sig af den eneste paragraf, der giver patienter lov til selv at sige stop: Sultestrejke. (Foto: DR)

DR-dokumentaren 'Manden der ville dø' viser i aften et portræt af 68-årige kræftsyge John, som besluttede sig for at sulte sig ihjel, fordi det er den eneste måde, dødssyge patienter i Danmark selv kan sige stop

Når man er døende, har man nemlig ret til sultestrejke, når der ikke er andre udveje. Det eneste, sundhedspersonalet i Johns tilfælde skulle gøre, var at forklare ham, at han ville dø af ikke at spise og drikke.

§ 14. Hvis en patient utvivlsomt har iværksat en sultestrejke og patienten er informeret om sultestrejkens helbredsmæssige konsekvenser, må en sundhedsperson ikke afbryde denne.

Bestemmer selv mængden af smertestillende
Men derudover er reglerne omkring pleje af døende faktisk så gummiagtige, at det i praksis er op til lægerne selv at bestemme, om de vil hjælpe patienten på vej.

Den mest bøjelige gummiregel, der er i forbindelse med at hjælpe en lidende patient til at dø er § 16:

Det er op til sundhedspersonalet at bedømme, hvor meget smertestillende og beroligende de vil give en døende patient, når vedkommende er døende.

Vurderingssag
I den forbindelse er det ganske lovligt for personalet at give medicin, som kan have dødelig effekt. Altså kan sundhedspersonalet her i nogen grad selv vurdere, hvor langt de vil gå for at lindre en døende patients smerter, og om de vil give en dødelig dosis.

§ 16. En uafvendeligt døende patient kan afvise behandling, der kun kan udskyde dødens indtræden.

Stk. 2. Såfremt en uafvendeligt døende patient ikke længere er i stand til at udøve sin selvbestemmelsesret, kan en sundhedsperson undlade at påbegynde eller fortsætte en livsforlængende behandling.

Stk. 3. En uafvendeligt døende patient kan modtage de smertestillende, beroligende eller lignende midler, som er nødvendige for at lindre patientens tilstand, selv om dette kan medføre fremskyndelse af dødstidspunktet.

Nu sker der noget
Sundhedsudvalget holdt et møde vedrørende aktiv dødshjælp onsdag i sidste uge og nåede da frem til, at de i 2010 blandt andet vil tage til Holland for at studere den hollandske lovgivning nærmere. I Holland har dødssygr patienter som John selv ret til at vælge en tidligere og mere smertefri død.

Skulle det resultere i, at der vil blive fremstillet et nyt lovforslag, vil alle folketingsmedlemmer blive fritstillede fra deres partier, fordi der er tale om dybe etiske overvejelser.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter