Færre udsættes for passiv rygning

Antallet af danskere, der ufrivilligt indånder sundhedsskadelig røg fra cigaretter, er faldet drastisk på få år på grund af rygeloven

Passiv rygning er blevet mindre udbredt efter rygeloven. Sundhedsministeren kalder det en kæmpesucces. (Foto: Colourbox)
Passiv rygning er blevet mindre udbredt efter rygeloven. Sundhedsministeren kalder det en kæmpesucces. (Foto: Colourbox)

I 2004 blev lidt over hver fjerde dansker udsat for passiv rygning, mens de var på arbejde eller på en uddannelsesinstitution. I 2009 er antallet reduceret til hver 20, viser Sundhedsstyrelsens evaluering af rygeloven fra 2007, der bliver offentliggjort i dag. Det skriver Politiken.

Samtidig er der sket et drastisk fald, når det gælder restauranter. Her blev 61 procent udsat for passiv rygning i 2006, mens det i 2009 er blot 5 procent. Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) kalder loven fra 2007 'en kæmpesucces'.

Loven ændrer rygeholdninger
- Tallene viser, at loven virker lige nøjagtig på den måde, den var tilsigtet. Folk kan gå ud og nyde en tur i byen, uden at de bliver udsat for passiv rygning mod deres ønske, siger han til Politiken.

Selv om mange arbejdspladser allerede havde rygepolitikker, før rygeloven trådte i kraft, mener sundhedsministeren, at loven har haft en væsentlig betydning.

- Det er direkte lovens fortjeneste, fordi den har været holdningsbearbejdende på mange arbejdspladser, siger han.

Ikke rygeloven alene
Men seniorforsker Knud Juel ved Statens Institut for Folkesundhed under Syddansk Universitet, der har været med til at lave evalueringen, mener ikke, at rygeloven alene skal have æren for faldet i passiv rygning på arbejdspladser.

- Al den snak, der har været om rygeloven, smitter, så det bliver mindre legitimt at ryge i folks hjem, og det kan også have en effekt, siger Knud Juel.

Selv om rygeloven på flere punkter har resulteret i mindre passiv rygning, er SF ikke tilfreds. Det er alt for let for barerne at omgå rygereglerne, mener partiet, der vil tage alkoholbevillingen fra steder, der har fået et påbud tre gange.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen, vil også arbejde for flere stramninger.