Stofskiftepille giver mere papirarbejde

Det vælter stadig ind med rapporteringer om bivirkninger ved Eltroxin til Lægemiddelstyrelsen i den ene ende, mens der i den anden skrives udleveringstilladelser til andre piller

Følg Sundhed

August måned har indtil videre rekorden, hvor 175 rapporter om bivirkninger ved stofskiftemedicinen Eltroxin er landet hos Lægemiddelstyrelsen.

I alt er der lige nu 529 rapporter, der beskriver 2.873 forskellige bivirkninger som træthed, hovedpine, kvalme, mavekramper, fordøjelsesbesvær, hårtab, muskelsmerter og depression. Og strømmen af rapporter er endnu ikke slut.

De ramte stofskiftepatienter kan have svært ved at få dagligdagen til at hænge sammen, og flere har i desperation søgt til udlandet for at få nogle andre piller end Eltroxin, der indtil senere på året er det eneste produkt på markedet.

Udleveringstilladelser sidder løst
For at kunne gå ned på et dansk apotek og købe medicin, der ikke forhandles herhjemme, kræver det en udleveringstilladelse fra Lægemiddelstyrelsen.

Siden skandalen er begyndt at rulle, og det står klart, at der er store problemer med den 'nye' Eltroxin, sidder udleveringstilladelserne lidt løsere. Mere end 300 tilladelser er blevet sendt ud, heriblandt flere generelle til landets større endokrinologiske afdelinger.

- I særlige tilfælde giver vi generelle udleveringstilladelse til afdelinger på større sygehuse, hvor de har forstand på det, siger overlæge i Lægemiddelstyrelsen Steffen Tirstrup til ekstrabladet.dk.

Opsøg specialisterne
Desværre oplever stofskiftepatienter, at den praktiserende læge bagatelliserer deres symptomer, fordi blodprøverne ligger i normalintervallet.

- De praktiserende læger ved desværre ikke nok om stofskiftesygdomme, og de kigger mere på blodprøverne end på deres patienter, har formanden for Thyreoida Landsforeningen Lis Larsen tidligere udtalt til ekstrabladet.dk.

Få mere at vide om den 'nye' Eltroxin, når Thyreoida Landsforening holder møde på Bispebjerg Hospital onsdag den 7. oktober kl. 19:00. Det er gratis og alle er velkomne. Læs mere her.

Læs alle ekstrabladet.dks artikler om den 'nye' Eltroxin her.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind