Stofskiftepille giver mere papirarbejde

Det vælter stadig ind med rapporteringer om bivirkninger ved Eltroxin til Lægemiddelstyrelsen i den ene ende, mens der i den anden skrives udleveringstilladelser til andre piller

Den ændrede stofskiftemedicin, Eltroxin, har givet Lægemiddelstyrelsen lidt ekstra at se til. (Foto: Colourbox)
Den ændrede stofskiftemedicin, Eltroxin, har givet Lægemiddelstyrelsen lidt ekstra at se til. (Foto: Colourbox)

August måned har indtil videre rekorden, hvor 175 rapporter om bivirkninger ved stofskiftemedicinen Eltroxin er landet hos Lægemiddelstyrelsen.

I alt er der lige nu 529 rapporter, der beskriver 2.873 forskellige bivirkninger som træthed, hovedpine, kvalme, mavekramper, fordøjelsesbesvær, hårtab, muskelsmerter og depression. Og strømmen af rapporter er endnu ikke slut.

De ramte stofskiftepatienter kan have svært ved at få dagligdagen til at hænge sammen, og flere har i desperation søgt til udlandet for at få nogle andre piller end Eltroxin, der indtil senere på året er det eneste produkt på markedet.

Udleveringstilladelser sidder løst
For at kunne gå ned på et dansk apotek og købe medicin, der ikke forhandles herhjemme, kræver det en udleveringstilladelse fra Lægemiddelstyrelsen.

Siden skandalen er begyndt at rulle, og det står klart, at der er store problemer med den 'nye' Eltroxin, sidder udleveringstilladelserne lidt løsere. Mere end 300 tilladelser er blevet sendt ud, heriblandt flere generelle til landets større endokrinologiske afdelinger.

- I særlige tilfælde giver vi generelle udleveringstilladelse til afdelinger på større sygehuse, hvor de har forstand på det, siger overlæge i Lægemiddelstyrelsen Steffen Tirstrup til ekstrabladet.dk.

Opsøg specialisterne
Desværre oplever stofskiftepatienter, at den praktiserende læge bagatelliserer deres symptomer, fordi blodprøverne ligger i normalintervallet.

- De praktiserende læger ved desværre ikke nok om stofskiftesygdomme, og de kigger mere på blodprøverne end på deres patienter, har formanden for Thyreoida Landsforeningen Lis Larsen tidligere udtalt til ekstrabladet.dk.

Få mere at vide om den 'nye' Eltroxin, når Thyreoida Landsforening holder møde på Bispebjerg Hospital onsdag den 7. oktober kl. 19:00. Det er gratis og alle er velkomne. Læs mere her.

Læs alle ekstrabladet.dks artikler om den 'nye' Eltroxin her.

De har generel udleveringstilladelse

I alt har Lægemiddelstyrelsen givet mere end 300 udleveringstilladelser, og heriblandt også til endokrinologiske afdelinger på flere af landets sygehuse.

Se hvilke her:

Rigshospitalet

Amtssygehuset, Århus

Århus Universitetshospital Skejby

Regionshospitalet Randers

Køge Sygehus

Regionshospitalet Horsens

Herlev Hospital

Odense Universitetshospital

Bispebjerg Hospital

Gentofte Hospital

Kolding Sygehus / Sygehus Lillebælt

Hillerød Hospital

Aalborg Sygehus

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

Fakta om udleveringstilladelser

Den praktiserende læge skal søge om udleveringstilladelse 'Ansøgning om human enkelt udleveringstilladelse'. Med tilladelsen og recepten i hånden, kan patienten få medicinen fra sit normale apotek.

Ekspeditionstiden ligger på en omkring en uge, og lige nu har Lægemiddelstyrelsen 20 ansøgninger inde i systemet.

Læs mere her om udleveringstilladelser her

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

Sagen kort

- December 2008 ændrer GSK pillen, uden hverken at orientere de 100.000 patienter, lægerne eller apotekerne. Hjælpestofferne er ændret, og det er ikke længere muligt at halvere dosis ved at dele pillen.

- I maj 2009 vælter det ind til Lægemiddelstyrelsen med rapporter om bivirkninger.

- GSK kommer i tanke om, at patienter i New Zealand og Holland heller ikke kunne tåle den nye version, de den blev introduceret på de markeder.

- Førende endokrinologer efterlyser alternativer, da Eltroxin er den eneste medicin i Danmark, og den nye version forringer behandlingsmulighederne.

- Til og med august har Lægemiddelstyrelsen modtaget 529 rapporter om i alt 2.873 bivirkninger, og flere patienter har fået fyresedler efter for mange sygedage med den ændrede medicin.

- De store sygehuse har været nødt til at søge Lægemiddelstyrelsen om generelle udleveringstilladelser, fordi så mange patienter har det dårligt.

- Konkurrenten Merck Serono bebuder, at selskabet vil markedsføre et alternativ i Danmark, der er velkendt og afprøvet i resten af EU.

Oplever du bivirkninger? Meld dem selv til Lægemiddelstyrelsen på www.meldenbivirkning.dk her.